26 Септември, 2022
0.0225

Ги има во Македонија! Во кои фирми продуктивноста по вработен надминува 11.000 евра?

Објавено во: Економија 21 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Од најголемите десет фирми – работодавци, најуспешни и најпродуктивни лани биле „Алкалоид“ и „Макпетрол“. Секој од вработените просечно во добивката за лани придонесува со повеќе од 11.000 евра! Очигледно дека за вакви резултати вработените се лојални и солидно мотивирани

Нивото на продуктивност е, според многумина економски теоретичари, најважниот меѓу клучните фактори за успешност на една компанија. Се разбира дека таа компонента зависи од бројни фактори, меѓу кои се дејноста на индустријата, делумно од конјуктурата, од условите за работа, од мотивираноста на вработените и од додадената вредност што ја генерира компанијата во палетата производи или услуги што ги нуди на своите клиенти.

На листата на најголеми работодавци, податоците се од базата на ЦРМ, се четири домашно поседувани компании и шест странски инвестиции – сите се супортери или добавувачи на глобалните автомобилски корпорации.

Меѓу овие десет големи компании според својата продуктивност на трудот се издвојуваат домашните гиганти: најголемата компанија за трговија на мало со нафтени деривати „Макпетрол“ и фармацевтскиот гигант „Алкалоид“.

При ова треба да се напомене дека продуктивноста во оваа споредба е определена како сооднос меѓу бројот на вработени и добивката на друштвото. И при тоа, заради објективност, мора да се потенцира дека кај „Макпетрол“ лани многу големо учество во добивката има од продажбата на акциите во компанијата оператор на гасоводниот национален систем ГА-МА.

Како и да е „Макпетрол“ меѓу најголемите македонски работодавци е компанија со најголема продуктивност како просечно учество на секој еден вработен во вкупната добивка. Кога добивката би се поделила на бројот на вработени износот е 11.925 евра придонес на секој еден вработен во профитот на компанијата.

Слична е состојбата и кај „Алкалоид“ најголемата македонска фармацевтска индустрија. Овде добивката е резултат на оперативното работење т.е. производство и продажба на широк асортиман лекови и производи од козметичка и делумно хемиска индустрија. Секој вработен од вкупно 1.860 лица во добивката на „Алкалоид“ учествува просечно со 11.183 евра.

На листата на 10 работодавачи се уште две домашно поседувани компании кои даваат услуги. НИКОБ е најголема домашна заштитарска компанија која го дисперзира бизнисот. Таа лани вработувала 1.997 лица и остварила добивка од 2,1 милиони евра. Просечно секој вработен во креирањето на добивката учествува со 1.050 евра.

Тука е и најголемиот, според број на вработени, домашен ланец на супермаркети Тинекс. Оваа компанија вработува 1.480 лица и остварила профит од 2,6 милиони евра односно 1.757 евра по вработен.

Еве ја табелата на најголемите десет работодачи според учество на вработен во добивката:

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПОСКАПИ И ДО 50 ОТСТО: Русите кои бегаат во Србија „ги надуваа“ цените на кириите

ПОСКАПИ И ДО 50 ОТСТО: Русите кои бегаат во Србија „ги надуваа“ цените на кириите

Германската RWE и емиратската ADNOC склучија договор за испорака на гас

Германската RWE и емиратската ADNOC склучија договор за испорака на гас

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ? Цената на нафтата продолжува да паѓа - поради ова целиот свет е во паника

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ? Цената на нафтата продолжува да паѓа - поради ова целиот свет е во паника

ЕКОНОМИЈАТА НИКОГАШ НЕ Е ЗДОДЕВНА ВО ФАКТОР - 10 години ексклузивни и проверени бизнис вести, 10 ГОДИНИ ДОВЕРБА

ЕКОНОМИЈАТА НИКОГАШ НЕ Е ЗДОДЕВНА ВО ФАКТОР - 10 години ексклузивни и проверени бизнис вести, 10 ГОДИНИ ДОВЕРБА

ДАУТИ БИЗНИС ФОРУМ

ДАУТИ БИЗНИС ФОРУМ

Која е македонска кралица на млекото? За две години подели осум милиони евра дивиденда!

Која е македонска кралица на млекото? За две години подели осум милиони евра дивиденда!

ЕСМ бара снабдувач за покривање на загубите на струја што се крадат

ЕСМ бара снабдувач за покривање на загубите на струја што се крадат

Ковачевски: Граѓаните би плаќале пет пати повисоки сметки за струја да не се субвенциите

Ковачевски: Граѓаните би плаќале пет пати повисоки сметки за струја да не се субвенциите

Кина се отвора кон светот за инвестирање, корист од тоа ќе има целото човештво

Кина се отвора кон светот за инвестирање, корист од тоа ќе има целото човештво