ГОЛЕМА ПРОМЕНА ВО ПОПУЛАРНИОТ ДИСКОНТ: Алди суд ги исфрла овие производи од својот асортиман
Објавено во: Економија 19 Јануари, 2025
Синџирот на попусти Aldi Süd сака да посвети повеќе внимание на благосостојбата на животните и затоа ги отстранува колбасите во најниската производна форма од својата палета.
Во нивото 1 се исполнети само законските минимални барања. Еве кои производи во иднина повеќе нема да бидат достапни во нивните продавници, а кои продавници со попуст и супермаркети исто така ќе се приклучат на кампањата.
Транзиција кон повисоки форми на земјоделство
Позитивна промена за благосостојбата на животните може да се види во Aldi Süd: од сега па натаму, клиентите повеќе не можат да купуваат колбаси кои доаѓаат од најниските нивоа на земјоделство. Овој чекор е дел од поголема конверзија на опсегот кон повисоки методи на одгледување (нивоа 3 и погоре), како што е објавено од дисконтот.
Со овој чекор, Aldi Süd го следи развојот кон кој се стремат и другите дисконтери и супермаркети. Еве преглед:
Алди Норд, исто така, планира да престане да продава производи од овој метод на земјоделство од крајот на 2025 година.
Реве и Пени имаат намера да го следат примерот до крајот на годината, барем за свинското и живинското месо.
Lidl речиси ја заврши целосната транзиција кон поквалитетни методи за одгледување производи од колбаси.
Едека, Кауфланд и Нето, исто така, сакаат да го намалат процентот на месо од најниските методи на одгледување, но не дадоа точна временска рамка.
Системот на земјоделство е доброволен систем за означување на месото и производите од месо од свињи, говеда и живина. Постојат вкупно четири нивоа кои поставуваат зголемени барања за сточарството и се испечатени на пакувањето:
Стабилно сместување (ниво 1: црвено): пристапот до свеж воздух не е обезбеден и минималните барања за простор по животно се соодветно ниски. За свињите, на пример, само 0,75 квадратни метри по животно.
Стабилно плус (ниво 2: сино): Животните имаат малку повеќе простор во шталата отколку што се бара со закон. Говедото, исто така, може повеќе да се движи наоколу, свињите и кокошките имаат повеќе материјал за движење.
Клима на отворено (ниво 3: портокалова): Животните имаат пристап до свеж воздух, повеќе простор отколку што се бара со закон и главно храна без ГМО.
Премиум (ниво 4: зелено): Животните всушност имаат пристап до надвор и имаат најмногу простор во шталата. Храната овде е исто така без генетски инженеринг и е исто така регионална. Органското месо може да се класифицира на ова ниво - но истото може и конвенционално произведеното месо доколку ги исполнува критериумите.
Затоа, Ниво 1 ги исполнува само минималните законски барања. Зголемувањето на минималните стандарди треба да ги притисне фармерите и сточарите да им дадат повеќе простор на своите животни или дури да ги остават да пасат. Алди Суд се надева дека ова ќе обезбеди подобра благосостојба на животните.
Иако говедското месо добиено со најниски методи на одгледување сè уште е широко достапно во супермаркетите, големите малопродажни синџири имаат за цел до 2030 година да ја претворат целата понуда на свежо месо со приватна етикета во Германија за говеда, свињи и живина во повисоки методи на одгледување на нивоа 3 и 4 до 2030 година. Спроведувањето зависи од доволната достапност на стоката.
Според извори од индустријата, расте побарувачката во супермаркетите за производи со подобра благосостојба на животните. На пример, во 2023 година, само 1,5 отсто од свинското месо доаѓа од од најнискиот начин на одгледување, како што е наведено на земјоделскиот саем „Зелена недела“ во Берлин.
Fenix-magazine/DP/MMD
Фото: ЕПА