24 Април, 2019
0.0263

Граѓаните на БиХ и на Албанија – најсиромашни во Европа

Објавено во: Балкан 14 Декември, 2012

Најмала куповна моќ во Европа имаат граѓаните на Босна и Херцеговина и Албанија, ова го покажа  истражувањето на Агенцијата за статистика на Турција. Во истражувањето е земен бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерен според паритетот на куповната моќ. БДП по глава на жител во БИХ во 2011 година изнесува 30 отсто од европскиот просек, како и во Албанија, што е најнизок во Европа. Но, во случај на БиХ забележан е пад на овие индикатори, додека во Албанија раст, јави Анадолија. Од другите земји на југоисточна Европа највисоко котира Хрватска, чиј БДП изнесува 61 отсто по глава на жител, а потоа следат Црна Гора (42), Македонија  и Србија (35). Најголем БДП по глава на жител е забележан во Луксембург, каде изнесува 271 процент од европскиот просек, а потоа следат Норвешка (186), Швајцарија (157), Холандија (131), Ирска (129), како и Австрија и Шведска (127). БДП на Словенија изнесува 84 отсто од европскиот просек, а потоа следат Словачка (73), Унгарија (66), Турција (52)  и Романија (49).

Бруто домашниот производ спроед паритетот на куповната моќ се смета за еден од најрелевантните индикатори за богатството на граѓаните на одредена држава.

Постојат големи разлики во животниот стандард на граѓаните меѓу земјите членки на Европската унија. Така, стандардот на граѓаните на Луксембург минатата година беше околу шест пати поголем од оној на Бугарија и Романија.

Можеби ќе ве интересира

Шефот на СЗО во Србија: Кој не ги прифаќа вакцините не треба да биде лекар

Шефот на СЗО во Србија: Кој не ги прифаќа вакцините не треба да биде лекар

Платил над 35 милиони долари: Кој е Бугаринот што си го купил највредниот имот во Беверли Хилс

Платил над 35 милиони долари: Кој е Бугаринот што си го купил највредниот имот во Беверли Хилс

Бизнисмен од Бања Лука убиен во заседа: „Ликвидацијата-убиство со потпис на власта“

Бизнисмен од Бања Лука убиен во заседа: „Ликвидацијата-убиство со потпис на власта“

СВИРЕПО ЈА УБИ И ПРИЗНА ВИНА: Три децении затвор за убиецот на бугарската новинарка

СВИРЕПО ЈА УБИ И ПРИЗНА ВИНА: Три децении затвор за убиецот на бугарската новинарка

Позната сумата што владата на Србија ја издвои за помош за Нотр Дам

Позната сумата што владата на Србија ја издвои за помош за Нотр Дам

Грчки медиуми: Нискиот процент на излезност ги одбележа претседателските избори во Северна Македонија

Грчки медиуми: Нискиот процент на излезност ги одбележа претседателските избори во Северна Македонија

СРБИТЕ НАЈДОА РЕШЕНИЕ: Еве како ќе се спасуваат од километарските колони на границите

СРБИТЕ НАЈДОА РЕШЕНИЕ: Еве како ќе се спасуваат од километарските колони на границите

Инвестиција „тешка“ 450 милиони евра: Што ќе градат Србија и РС на Дрина

Инвестиција „тешка“ 450 милиони евра: Што ќе градат Србија и РС на Дрина

Мира Марковиќ погребана: Еве каде ќе почива сопругата на Милошевиќ

Мира Марковиќ погребана: Еве каде ќе почива сопругата на Милошевиќ