18 Февруари, 2020
0.0412

Гризи Греби Касај

Објавено во: Стил 04 Септември, 2019

Ми рекоа дека треба да пораснам. Ми рекоа дека треба да се уозбилам. Ми рекоа дека треба да сум сериозна, соодветна со годините. Ми рекоа дека сум преамбициозна, ми рекоа дека не може така, мора вака. Ми рекоа дека треба да се смирам, да се стишам нели, да бидам поразумна, животов течел, време минувало. Треба да се омажам, да родам, да бидам мајка и сопруга, да не се бунам, да не пребирам, да се помирам, дури и да престанам да сонувам. Да одберам сериозна професија, па што е тоа, фустанчиња шиеш, да не се залетувам, сепак сум само една жена, да не се двојам толку, да пробам да се вклопам, да бидам дама, да бидам домаќинка, да имам разбирање за сите освен за себе..

А јас па некако одам два чекори напред, и со цела моја сила, со сите изгубени и обновени атоми, со сите мои визии и идеали, со цела своја снага што носи повеќе од планина, решив да не застанувам. Да не се вртам назад, да почнам да се ценам себе си и да, да си го најдам своето место. Јас ќе го создадам тоа место за себе, со крената глава, јас ќе газам боса по стакло за моите соништа, јас ќе дозволам да го поместам прагот за толеранција на болка за да ја оставарам својата цел.

Целата колумна на Ивана Кнез читајте ја на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Болките не ме спречија да успеам: Климентина Тунтева за планинарските авантури

Болките не ме спречија да успеам: Климентина Тунтева за планинарските авантури

НАША ТЕМА за женската сексуалност: Полесно е да се одглуми оргазам, отколку да се побара помош

НАША ТЕМА за женската сексуалност: Полесно е да се одглуми оргазам, отколку да се побара помош

Кучка како карактерна особина

Кучка како карактерна особина

На училиште доаѓаат пред сите, си одат последни: Како е да се биде ученик од рурална средина кој патува со автобус?

На училиште доаѓаат пред сите, си одат последни: Како е да се биде ученик од рурална средина кој патува со автобус?

Бевме другари седум години, ме побара за жена по 40 дена: Љубовната приказна на Тамара и Александар

Бевме другари седум години, ме побара за жена по 40 дена: Љубовната приказна на Тамара и Александар

Се обидоа да ми го згазат достоинството: Искрено интервју со Цветанка Ласкова

Се обидоа да ми го згазат достоинството: Искрено интервју со Цветанка Ласкова

Љубов, вино.. и животот е веќе поубав

Љубов, вино.. и животот е веќе поубав

Децата бараат внимание, се друго им е помалку важно: Разговор со Весна Велкова, педагог

Децата бараат внимание, се друго им е помалку важно: Разговор со Весна Велкова, педагог

Родителите секогаш се во првиот ред: Интервју со кошаркарките Кристина, Матеа и Албина

Родителите секогаш се во првиот ред: Интервју со кошаркарките Кристина, Матеа и Албина