13 Јули, 2024
0.0265

Халкбанк го посветува месецот на штедење на финанскиска едукација за деца и млади

Објавено во: Мои пари 02 Октомври, 2023

Добивај вести на Viber

Буквар за финансиска писменост на деца и млади, видеа за финансиска едукација, мобилна учиница Халки се само дел од активностите кои ќе ги спроведе Халкбанк во текот на месецот на штедење - октомври. Целта на оваа кампања на банката е да им помогне на најмладите членови на нашето општество да стекнат основни знаења за најважните финансиски поими и да ги разберат позитивните аспекти на детското штедење.

„Наша обврска како банка е да им помогнеме на децата да научат нешто повеќе на оваа тема, која е особено важна, а не е доволно застапена во формалното образование. Токму затоа го одбравме октомври, меѓународниот месец на штедењето за да креираме неколку интересни активности и практично на забавен и интерактивен начин да придонесеме за поголема финансиска писменост. Важно е децата да се што е можно повеќе едуцирани, но и за нас банките,  важно е да градиме добро информирани нови генерации“, вели Маја Наумовска Савеска од Халкбанк.  

Букварот за финансиска писменост ќе содржи 31 термин, по еден за секоја буква од азбуката, преку кои децата од школска возраст ќе можат да научат што значат зборовите кои најчесто се користат во финансиската област. Во активностите ќе се вклучи и слончето Халки, препознатливиот симбол на детското штедење, кој ќе учествува во мобилните училници што ќе се организираат во неколку градови - Битола, Гевгелија и Куманово. Кампањата за финансиска писменост на деца и млади ќе заврши со низа активности во Градскиот парк во Скопје, кои ќе се одржат на 31 октомври, Меѓународниот ден на штедењето.

Дополнително, ќе биде распишан и литературен конкурс за деца, за најдобар краток расказ на тема „Мојата желба го обиколи светот“. На конкурсот право на учество ќе имаат сите ученици од петто до деветто одделение од основните училишта во Македонија. Најдобрите пет раскази ќе добијат Халки штедни книшки и почетна сума за штедење.

Слончето Халки и Халкбанк се верни пријатели на децата и младите и постојано спроведуваат општествено одговорни активности за нивна поддршка, кои главно се насочени кон едукација на децата и поттикнување на нивната креативност и творечка енергија. Како дел од овие активности, досега се организирани повеќе од 100 работилници низ целата држава, на кои имаат учествувано илјадници деца. 

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

ТАВ Аеродроми: Скопскиот аеродром го пречека првиот лет на авиокомпанијата AJet од аеродромот Сабиха Гокчен во Истанбул

ТАВ Аеродроми: Скопскиот аеродром го пречека првиот лет на авиокомпанијата AJet од аеродромот Сабиха Гокчен во Истанбул

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

„Во пресрет на големиот настан по повод стогодишнината од Прилепска Пиварница“

„Во пресрет на големиот настан по повод стогодишнината од Прилепска Пиварница“

Бонус од 7% со American Express на бензинските станици ОКТА

Бонус од 7% со American Express на бензинските станици ОКТА

Халкбанк ја доби наградата „STP AWARD 2023“ од Комерцбанк

Халкбанк ја доби наградата „STP AWARD 2023“ од Комерцбанк

Божиновски часовници и накит одбројуваат незаборавни моменти на „Охридско лето“

Божиновски часовници и накит одбројуваат незаборавни моменти на „Охридско лето“

Инвестиција вредна над 4,5 милиони евра за нов производствен погон на рафинирано Кристал масло

Инвестиција вредна над 4,5 милиони евра за нов производствен погон на рафинирано Кристал масло

Одличен за топли летни денови - Грекос - грчки тип на јогурт

Одличен за топли летни денови - Грекос - грчки тип на јогурт

Лимитирано издание на Jazzmaster Face-2-Face III: Реинтерпретација на идејата за ротирачки дизајн на куќиште

Лимитирано издание на Jazzmaster Face-2-Face III: Реинтерпретација на идејата за ротирачки дизајн на куќиште