20 Јули, 2024
0.0256

ИГМ Трејд на Илија Гечев наплаќа кирија од 1,35 милиони евра од еден објект

Објавено во: Економија 08 Март, 2024

Добивај вести на Viber

Гигантотот за откуп и преработка на тутун од Кавадарци, Алајанс Уан, му плаќа околу 1,35 милиони евра годишен закуп за објектот, кој инаку е изграден и е во сопственост на ИГМ Трејд на бизнисменот Илија Гечев.

Ова е објавено во извештајот поднесен од странскиот инвеститор до „Македонска берза“ за резултатите постигнати во 2022. Таму пишува дека трошокот за наемнина на деловен и административен простор на годишно ниво чини 82.201.000 денари, а чинењето на закупот е приближно исто како и тој за една година претходно.

„Поради истекување на постоечкиот договор, склучен е нов на ден 29.12.2020 со рок на важнос до 31.12.2030 за оперативен наем со ИГМ Трејд за изнајмување на канцелариски, магацински и производствен простор со вкупна површина од 71.764 метри квадратни“, објави Алајанс Уан.

Во извештајот за годишниот биланс се споменува и дека со ИГМ Трејд е потпишан договор за долгорочен закуп за прв пат од 2011. Фабриката за обработка на тутун на компанијата „Алајанс Уан Македонија“ во Кавадарци е отворена истата година. Таа е изградена од македонската компанија „ИГМ Трејд“ и е дадена под закуп на „Алајанс Уан“.

Инаку, оваа инвестиција прв пат е регистрирана во Македонија во 1998 година, кога холандската компанија „Интабекс“ со основачки влог од 2,33 милиони евра ја регистрира компанијата „Југотутун“ која подоцна се преименува во „Дајмон МД“. Во октомври 2010 година компанијата се преименува во „Алајанс Уан Македонија“.

Инаку „Алајанс Уан“ во тековната година остварил приходи од 43 милиони евра и за 2 милиони евра подобар резултат од претходната година. Остварената добивка е 2 милиони евра.

ИГМ Трејд на Илија Гечев, еден од најбогатите бизнисмени во земјата, е еден најголемите производители на челични и заварени цевки и профили во Југоистична Европа. Фабриката во Кавадарци е на површина од 400.000 квадратни метри, а има капацитет од 200.000 тони годишно. Покрај тоа, компанија има влогови и во други домашни и странски инвестиции.

За ИГМ Трејд пред извесно време се зборуваше дека е еден од можните купувачи на кавадаречкиот Еуроникел Индустри, инаку сега во сопственост на Комерцијална банка откако влезе во стечајна постапка.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница

Божиновска на Самитот на шефовите на држави и влади на членките на Европската политичка заедница