22 Ноември, 2019
0.0185

„Игра на тронови“ и донесе голема популарност на Северна Ирска

Објавено во: Стил 20 Април, 2019

Неочекуваниот бран на глобален туристички интерес почна да се познава во регионот на Северна Ирска, каде што се снима успешната ТВ-серија "Игра на тронови", а нејзината репутација почна да привлекува илјадници туристи во британската провинција по нејзиниот почеток во 2011 година. Денес, постојат најмалку две автобуски линии кои се задолжени за туристичката рута специјализирана за посета на местата на снимањето.

Студентото од Индија, Аксај Манур, заедно со неговите пријатели, сака да ги открие местата каде што се снимени сцените на епизодите, кои произлегуваат од книгите на Џорџ П. П. Мартин.

"На секој чекор откриваме нешто ново, тоа е повеќе отколку што очекував. Северна Ирска е фантастична", вели 23-годишниот индиски студент.

Популарната серија, чиј осми и последен циклус почна да се емитува од 14 април во 186 земји, привлече 120.000 туристи во британската провинција од 2016 година, со што допринесува за 30 милиони фунти повеќе, според Бирото за туризам на Северна Ирска. Еден од шесте туристи кои патуваат во земјата го прават тоа за да ги посетат местата на снимање на серијата, според проценките.

Освен Северна Ирска, туристите ги посетуваат и сцените во Исланд, Хрватска, Шпанија, па дури и Малта. каде што исто така се снимаше „Игра на тронови“.

Она што филмот стана за Северна Ирска, тоа беше „Господарот на прстените“ за Нов Зеланд.

Оваа нова инвазија на туристите е многу добредојдена за жителите на овој проблематичен регион, кој повеќе од 30 години го карактеризираат судирите меѓу католичките сепаратисти и протестантите кои ја поддржуваат британската круна.

Можеби ќе ве интересира

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)