14 Јуни, 2021
0.0201

Има ли доволно работа за дадилките во време на пандемија?

Објавено во: Македонија 12 Мај, 2021

Откако почна пандемијата на коронавирусот, беше турбулентно и за дадилките кои се грижат за чување и воспитување на деца.

Прво останаа без работа, затоа што родителите користеа дел од мерките на Владата,  и можеа да бидат дома и самите да се грижат за своите деца, а потоа повторно се појави потреба од ангажирање на дадилки поради затворањето на градинките. Сега чекор по чекор работата се враќа во нормала, иако градинките не работат сo полн капацитет како претходно. Дека се бараат дадилки може да се види и од огласите на интернет. Најголема потреба од ангажирање на жени за чување на деца има во главниот град.

„Луѓето кои работат од дома, посебно оние кои работат за странски фирми имаа потреба од дадилка да се грижи за децата, за да можат тие воопшто да работат. Бидејќи сме во време на пандемија, имаше и некои посебни услови, во смисла родителите бараат дадилката да живее блиску, да не патува со јавен превоз, а беше зима и тоа беше малку потешко. Сега е веќе полесно, времето е топло и дадилката може и со велосипед да отиде до работа“, вели Сања Аризанов, претседателка на Здружение на граѓани Македонска асоцијација на дадилки Скопје.

Таа објаснува дека луѓето обично бараат дадилки кои веќе имаат свое дете или пак имаат искуство со чување на деца, со цел полесно да се адаптираат. Меѓу дадилките кои се нивни членови има млади на возраст од 20 години, но и повозрасни.

„Кај нас 80 до 90 отсто од луѓето бараат дадилки кои се на возраст од 30, 35, до 55 или максимум 60 години. Додека ако се работи за странци, тие немаат предрасуди и даваат шанса и на младите“, додава Аризанов.

Во Здружението на граѓани Македонска асоцијација на дадилки Скопје има 117 членови, од кои мнозинството се од главниот град, а дел се од внатрешноста. Половина од нив имаат работен ангажман. Но, Аризанов вели дека дадилките не се формално вработени и тоа е проблем за нив и за државата, затоа што и тие спаѓаат во сивата зона.

Сања Атанасовска

foto freepik

Можеби ќе ве интересира

Филипче: Првата трансплантирана пациентка целосно се опоравува, а вториот пациент е на Oдделот за интензивна нега

Филипче: Првата трансплантирана пациентка целосно се опоравува, а вториот пациент е на Oдделот за интензивна нега

Србите и Турците најбројни туристи во април

Србите и Турците најбројни туристи во април

НЕ БИЛО ТОЧНО: Македонци уште не можат да патуваат во Германија туристички

НЕ БИЛО ТОЧНО: Македонци уште не можат да патуваат во Германија туристички

Досега 4.502 Македонци примиле вакцина против коронавирусот во Врање

Досега 4.502 Македонци примиле вакцина против коронавирусот во Врање

САМО ТРОЈЦА ОД СКОПЈЕ И ЕДЕН ПРИЛЕПЧАНЕЦ - имаме четворица заболени од ковид, и за жал, еден починат

САМО ТРОЈЦА ОД СКОПЈЕ И ЕДЕН ПРИЛЕПЧАНЕЦ - имаме четворица заболени од ковид, и за жал, еден починат

ПАДНА ДОГОВОР: Судиите ќе добиваат повисоки плати од годинава

ПАДНА ДОГОВОР: Судиите ќе добиваат повисоки плати од годинава

Србите од утре до 15 август нема да плаќаат патарина во Македонија

Србите од утре до 15 август нема да плаќаат патарина во Македонија

Сакаа да го уништат девојчето за забава: Врсничкото насилство во Македонија запрепастува

Сакаа да го уништат девојчето за забава: Врсничкото насилство во Македонија запрепастува

ПРОФЕСОРОТ ТРАЈКОВСКИ ПРЕДУПРЕДУВА: Навреме да се порачаат ПЦР реагенси за индискиот сој

ПРОФЕСОРОТ ТРАЈКОВСКИ ПРЕДУПРЕДУВА: Навреме да се порачаат ПЦР реагенси за индискиот сој