22 Ноември, 2019
0.0174

Интересни факти: Како да го зголемите вашиот IQ

Објавено во: Стил 18 Април, 2019

Музиката е лек за секоја душа. Таа може да нѐ смири, да ни ја врати силата, може да нѐ расположи, но може и да ни врати тажни спомени. Преку музиката можеме да ја изразиме и радоста и тагата, да се веселиме, да пееме, да живееме.

Музиката е присутна од древните цивилизации, но дали знаете како таа влијае и врз останатите битија, дали знаете од каде потекнуваат најпознатите пеачи во светот.

Секој кој ја сака музиката и не може без неа, треба да ги знае следниве неколку несекојдневни факти за неа:

- Најстариот познат музички инструмент е направен пред 40.000 години. Овој музички инструмент бил  направен од еленска нога.

- Некои пејачи можат да го скршат стаклото со пеење.

Ако сакате да бидете поуспешни по математика, научете да свирите на пијано.

-Еден од најголемите композитори на сите времиња Бетовен, компонирал  а бил глув

- Земја којашто победувала најмногу  на натпреварот за Евровизија е Ирска

- Вашиот IQ може да се зголеми за 5 единици ако научите да свирите музички инструмент.

- За да бидете сопственик  на наградата "Златна плоча" е потребно да имате: 500 000 продадени копии (во Америка),а  во Турција и Англија по 100 000

- Можеби музиката е твојот начин на релаксација, забава, или тоа е твојата професија. Претпоставувам дека сите сме едногласни, нејзиното место во нашиот живот е добредојдено.


Можеби ќе ве интересира

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Словачката жена нема време за себе: Интервју со сопругата на словачкиот амбасадор

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Средношколката Бисера им држи лекција: Почитувани министри, почитуван премиере, зошто постои образованието?

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Око за око, Прелепотица за Мачкица

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

Порано ги исмевале, денес се горди на себе: Крупни Македонки кои профитираа од килограмите

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

И се заканува целосна паpaлиза на Лидија ако не донираме итно

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Може да сме среќни и со празен ранец: Интервју со Тања Брковска

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

Колку заработуваат најпознатите спортисти на светот од Инстаграм објавите?

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)