03 Март, 2024
0.0227

Исплатлива билка која не бара многу труд

Објавено во: Агробизнис 17 Октомври, 2016

Добивај вести на Viber

Азиската трева е 10 пати поисплатлива од пченката, не бара многу труд, а од неа може да се произведе биоплин, брикети, пелети, хартија, градежен материјал. 

Од Агрономскиот факултет во Загреб велат дека оваа трева успева во запуштени делови, каде не е потребна посебна грижа за нејзино одгледување. 

Оваа трева во Европа е увезена во 50 - те години на минатиот век, а може да се развива во различни климатски услови и региони. 

Таа највеќе се користи за правење на брикети и пелети. 

Кога ќе се оформи насад од азиска трева, тој може да се користи во следните 20 и повеќе години.  Може да се засади на плодна почва, но и на почва со послаб квалитет. 

Со оваа трева во Хрватска се засадени 600.000 хектари, пишуваат тамошните медиуми.