29 Февруари, 2020
0.0177

Јуни во Скопје

Објавено во: Колумни 13 Мај, 2019

До колку некогаш би ми се дала можност (чисто сумњам) би предложил во грбот на Скопје задолжително да се содржи и стилизирано стебло на липа. Да липа! Онаа што за некој ден ќе ја воспеваат поетите, дрвото што не го испланирал никаков стручњак по холтикултура, а имаше доминантно место по скопските дворови, онаа грандиозна крошна во дрворедите по улиците и булеварите.....растението тулија што цути токму во јуни, но опојниот мирис што се шири насекаде не може да се помести во никаков знак-белег на Скопје, освен во колективното сеќавање на неговите горди жители.

Липата, наводно, била заштита на старите словени од лошото и громовите и затоа тие во покривите и по домовите имале липовина, а милувале да живеат во шуми со липово дрво. Дали таа светковина и убаво верување ги донесле на овие простори допрва ќе се докажува,но факт е дека скопските дрвореди со години главно се состоеја од липа. Нејзината густа крошна апсорбира прав и состојки од издувните гасови, но прави ладовина што не се опишува: треба да се седи во дебел липов лад на некоја бавча на дебармаалска кафеана,на пример,за да се избегне горештината што надоаѓа набргу откако ќе прецути дрвото за кое се знае дека може да израсне и до 50 метри во височина и да има старост от две-тристотини години.


Ми навреа деновиве, откако се почувствува препознатливиот скопски мирис во јуни,сеќавањата на една доцна јунска вечер од пред неколку десетлетја (вака изгледа дека е малку понеодамна).Чопоративно се враќаме по водњанска, па по улицата со армиско име се до крстосницата кај соборен. Сигурно не сме биле во диско во Панорама ниту во Цветна бавча.Чинам некого го испраќавме во војска или бевме на седенка-како и да е добро расположени-егзалтирани до издржлива граница за да не ги предизвикаме органите на редот во вид на улични милиционери си одиме пеш секој накај дома опиени и од прекрасната миризба на липовиот цвет, која ја стави во втор план миризбата на свежо испрсканиот асфалт(прскалиците беа сигурен знак дека доаѓа уште еден нов ден).....си заминуваме кон буквално сите страни од градот, а ние два-тројца по Бандитен штрасе (партизанска, како што би рекол мојот пријател Жабар, визави, берлинската Унтер ден линден) во правец на хотел Карпош и натаму кон Тафталиџе,еден и два.

Надвиснале се до земја гранките со жолто зелените ептем миризливи цутови,не од тежината туку од трајната трансформација предизвикана од берачите на липовиот свет. Ова време масовно со столче па и со молерски мердивани се излегуваше од двете страни на булеварот, проектиран и изграден како трансферзала меѓу Јадранска магистрала и автопатот Братство-единство (знае ли некој што беше тоа) за да се бере липа,како што велевме. За чај во зима, но и за продавање-цветот се сушеше и се носеше во Билка, откупен пункт на Алакалоид заедно со сушен вртипоп (жолто бел цвет на камилица) што се собираше по слободните зелени површини околу румунска поликлиника и воената болница, се до Канал, карши сегашен Сити мол. Мораше да се засили сиромашниот домашен буџет на семејството што го полнеше само патер фамилијас, а го празнеа домаќинката и две три џагуриња и по некоја свекрва и свекор, демек дедо и баба. Не е тука ништо спорно, но и сега се прашувам зошто берачките на липов цвет мораа кришум да го собираат лекот и производот за кој можеа да добијат и по некоја мангара(паричка) од чуварите во зелена униформа,кои понекогаш знаеја и да претераат со строгоста.

Прелистувам (со помош на компјутерот, се разбира) весници со не толку стар датум-не жалете по исечените стебла на липите нивниот цвет предизвикува алергиским напади, а етеричното масло, медена роса (кога липите плачат) тешко се мие од шофершајбните- читам и ги разбирам колегите, колку што можам.....не жалиме по липите и опојната миризба, туку по некои други, главно возбудливи и убави денови....ех јуни во Скопје! 


Мојсо Мојсовски

Можеби ќе ве интересира

Украина: Мир сега или оставање долг на идните генерации

Украина: Мир сега или оставање долг на идните генерации

Закоронизираниот мозок на просечниот Македонец!

Закоронизираниот мозок на просечниот Македонец!

Животот во Водно

Животот во Водно

Продавам работно место

Продавам работно место

Царот и султанот повторно на испит

Царот и султанот повторно на испит

Предизборни математики и комбинаторики

Предизборни математики и комбинаторики

Добри земјоделски практики, придонес за одржливо земјоделство

Добри земјоделски практики, придонес за одржливо земјоделство