Каде кило компири чини 500 евра?
Објавено во: Агробизнис 31 Декември, 2018
Евтините закуски често вклучуваат компири, но не и оние што доаѓаат од мал француски остров Норимутје, западно од Нант. Малите жолти компирчиња се најскапи во светот, а чинат и до 500 евра за килограм. Растат само на островот во почвата околу заливот Бискеј, богата со минерали. Ова парче земја што мириса на океан и алги се протега на само 50 квадратни километри.
Компирот бонота внимателно се одгледува и уште повнимателно се бере во врвот на зрелоста во мај, која трае само една недела. Во тоа време 2500 берачи се собираат во зори и работат до зајдисонце, собирајќи рачно компир по компир, за да златестиот плод засјае на масите на најдобрите ресторани во светот.
Тие се карактеризираат со деликатен вкус на лимон, мирис на ореви и се карактеристични по солениот, минерален вкус кој долго време останува на непцето. Се употребува за супи, салати, креми или пире, но за што и да се користи, најважно е да не се лупи кората која што ја содржи миризбата на морето и на почвата.
Но, францускиот деликатес има лут противник. Британскиот синџир на супермаркети „Теско“ почна со комерцијализација на компирот, продавајќи го под цена од околу 3 евра за килограм. Плодови слични на скапоцениот франциски компир растат од другата страна на каналот Ла Манш, на британската територија. Островот Џерси има слична клима и почва, но експертите, сепак, тврдат дека францускиот компир е повкусен.
* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2024 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.