28 Мај, 2022
0.0350

Како Глигорие Гоговски од „Тетекс“ направи економски чудо? Добивката е поголема од приходите од продажба!

Објавено во: Економија 13 Мај, 2022

Некогашниот текстилен гигант „Тетекс“ е економско чудо! Консолидираниот биланс покажа дека Глигорие Гоговски држи лекции за профитабилност. “Тетекс“ за еден квартал има профит од 225.000 евра на приходи од продажба вредни 186.000 евра... се ова е резултат на квалитетни навремени инвестиции

Нема зима за некогашниот текстилен гигант „Тетекс“ од Тетово. Консолидираниот биланс покажува дека компанијата остварила нето добивка од 225.000 евра за 90 дена работење. Тоа е за 70 отсто подобар резултат од истиот период минатата година.

Фасцинантно е тоа што приходите од продажба се помали од добивката. Дури може да се каже дека Глигорие Гоговски во овој квартал излезе поуспешен портфолио-менаџер од Доне Таневски, најголемиот угостител во земјава и успешен инвеститор на домашниот пазар на капитал.

Каде е тајната формула на Глигорие Гоговски?

Одговорот е во навремените и квалитетни инвестициски одлуки на тимот што со децении раководи со комбинатот „Тетекс“. Тие направија успешна транзиција со тоа што на време ги алоцираа важните ресурси кои обезбедија долгорочна одржливост на друштвото. По тоа направија оптимизација на трошоците во работењето на „Тетекс“ и од некогашниот текстилен гигант направија фирма со добар инвестициски портфељ која го намали оперативното работење и го постави така да секогаш може да се покрие и да биде најмалку на позитивна „нула“. Сега „Тетекс“ од финансиски приходи или поточно од удел во добивката на придружени друштва (н.з. фирми ќерки) доби 210.000 евра за еден квартал. А допрва ќе стигне и добивката од акциите на „Тетекс“ во ТТК Банка.

При тоа за комплетна слика е вредно да се истакне и тоа што финансиските приходи на ова друштво се за 70 отсто повисоки во споредба со првиот квартал 2021 година.

„Тетекс“ е на добар глас и кај инвеститорската заедница во земјава. Неговиот рејтинг добро го држи дивидендната политика која има континуитет и секоја година компанијата ги наградува своите акционери. Повеќе детали за „финансиската крвна слика“ на „Тетекс“ на следниот линк https://mse.mk/mk/issuer/teteks-ad-tetovo/

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Месната индустрија „предупредува“ на можен драстичен раст на цените на производите

Месната индустрија „предупредува“ на можен драстичен раст на цените на производите

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е мојата книжевна плоча, со раскази како музички секвенции

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е мојата книжевна плоча, со раскази како музички секвенции

Азески: Понудивме мерки до Владата за рационализација на потрошувачката на електрична енергија

Азески: Понудивме мерки до Владата за рационализација на потрошувачката на електрична енергија

Што кога ќе се намалат приходите, особено по одење во пензија?

Што кога ќе се намалат приходите, особено по одење во пензија?

Владата ја ограничи малопродажната цена на шеќерот и го забрани извозот на дрво

Владата ја ограничи малопродажната цена на шеќерот и го забрани извозот на дрво

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ „ПОТЕШКИ“ ПЕНЗИИ ЗА 1.000 ДЕНАРИ - од понеделник стартува исплатата

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ „ПОТЕШКИ“ ПЕНЗИИ ЗА 1.000 ДЕНАРИ - од понеделник стартува исплатата

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?