03 Јуни, 2020
0.0379

Како од овчар стана милијардер: Хамди Улукаја, кралот на јогуртот

Објавено во: Стил 03 Октомври, 2019

"Ако заработувам пари, исто така и работниците. Мојот профит е нивна добивка, а нивната среќа е мојата среќа", вели Хамди Улукаја, сиромашен курдски овчар, роден некаде во прогонството во Турција, кој емигрирал во Соединетите држави и сега го поседува брендот на јогурт "Чобани" и тежи две милијарди долари.

Хамди Улукаја е ѕвезда во САД, не затоа што тој сè има стекнато со свои раце, затоа што тој не е единствениот, туку затоа што тој целосно ги смени правилата на капитализмот и докажа дека тие се поефикасни и подобри од суровата акумулација на профитот.

Приказната за Хамди Улукаја:

- Роден во курдско село

- Дојде во Америка да уча англиски јазик

- Работел на фарма во Њујорк

- Почнал да права фета сирење

- Купил фабрика за јогурт

- Создал империја на јогурт

Тој сега троши 700 + милиони долари за да им помогне на бегалците.

„Време е да се признае дека учебникот што го користат водечки светски деловни луѓе веќе 40 години не е повеќе употреблив“, рече тој на престижната конференција ТЕД во Ванкувер оваа година.

Би било грешка да се каже дека Хамди Улукаја не верува во моќта на бизнисот, во Америка и во американскиот сон - тој го живее тоа - но правилата според кои тој игра се значително различни од оние копирани во нашиот регион. Неговата изјава е дека „максимизирање на профитот, така што единствената придобивка на акционерите е најглупавото нешто што сум го слушнал во мојот живот“.

Хамди Улукаја, познат и како „крал на јогуртот“, е роден на 26 октомври 1972 година во Анадолија, Турција, всушност некаде по овој пат, бидејќи неговите родители, пастирите, ги преместувале овците, па затоа се роси по пат. И малиот Хамди, се разбира, беше пастир - и Курд, член на народ кој има три татковини, но не и држава.

Повеќе од сторијата пренесува Машки Магазин.


Можеби ќе ве интересира

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Се подбиваа со мене и ме пцуеа, но одам напред со главата горе: Љубовната приказна на Паула Купер Трајковски

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Телефонски ќе проценуваме кој случај е итен: Др. Данчо Бизевски за новите протоколи во стоматологијата

Телефонски ќе проценуваме кој случај е итен: Др. Данчо Бизевски за новите протоколи во стоматологијата

Модел за Плејбој и ултрадесничар - што прават наследниците на контроверзните историски личности

Модел за Плејбој и ултрадесничар - што прават наследниците на контроверзните историски личности