19 Јуни, 2019
0.0314

Како Скопјанецот Стојче се богати од билка која ја донеле нашите предци во времето на Александар Македонски

Објавено во: Стил 15 Декември, 2018

Стојче Петровски од Скопје, пред три години почнал да одгледува шафран, исклучително скап зачин кој е редок на нашите простори, а со него во минатото се капела и кралицата Клеопатра.

Тој има засадено површина од 1/2 декари во Скопје.  Добил идеја, а искуството за тоа како се одгледува овој скап зачин го прибирал од пријатели од странство. За шафранот вели дека не бара многу грижа.

„Идејата ја проучувам малку подолго и искуствата ги „вадев“ од пријатели од Хрватска, Холандија и Швајцарија, по што се одлучив да одгледувам шафран. Самиот шафран не бара многу агротехнички мерки. Пред да се стави во земја, а тоа се сади крај на август почеток на септември, бара претходно есенско,  пролетно орање на земјиштето и пред самото садење фрезирање на површината. Шафранот не бара вода,  исклучиво ако во летниот период не падне 30-40 дена дожд може малку да се освежи, исто така и е отпорен на мразеви до -20 во земја. Тој бара еднаш годишно да се стави органско ѓубре“ - вели Петровски.

Додава дека организиран пласман нема, но тој го нуди шафранот на домашниот пазар. Овој зачин има примамлива цена.

„Пласман за шафранот нешто регулирано нема,  ама има голема побарувачка како на светскиот,  така и на домашниот пазар. Шафранот се продава преку интернет мрежите и посебни сајтови. Јас го продавам во Македонија,  а подготвувам и други работи со шафранот кои се во процес на формирање. Цената на шафранот се движи од 4000-5000 евра, па нагоре по килограм. Во Македонија сѐ уште не е познато ова божје растение кое нашите предци го имаат донесено од Персија за времето на Александар Македонски, со тоа што во оној дел кој бил македонски во Грција до ден денешен се одгледува и е еден од поквалитетните шафрани во светот. Во последно време има доста заинтересирани за одгледување на шафран во Македонија, ама сѐ уште се бориме со бирократијата за што се надевам дека за брзо време ќе ги решиме сите нерегулирани работи“ - раскажува Петровски.

Цената на шафранот зависи од квалитетот. Во народот шафранот е познат како златна или божја миродија. 

Ва­жи за билка која по­ма­га при ва­ре­ње­то, но нај­важ­но е што има по­се­бен, из­во­нре­ден вкус, а на ја­де­ња­та им да­ва по­себ­ност ка­ко ни­е­ден друг за­чин.

Шафран најмногу се произведува во Иран, околу Мeдитeранот,  во Франција, Шпанија, Мароко, Грција, Турција, Италија и Австралија. Годишното производство изнесува околу 200 тони. Во Иран се произведува приближно 170 до 180 тони годишно.


Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Евтини и удобни: Рамни сандали кои ќе ги носиме цело лето

(ФОТО) Евтини и удобни: Рамни сандали кои ќе ги носиме цело лето

Не сме свесни колку многу се корисни: зошто праските треба да ги конзумираме овој период

Не сме свесни колку многу се корисни: зошто праските треба да ги конзумираме овој период

Сиде за семејства, Аланија за млади: Кои се најпопуларните плажи во Анталија

Сиде за семејства, Аланија за млади: Кои се најпопуларните плажи во Анталија

(ГАЛЕРИЈА) Владо Георгиев, Лозано, Самарџиќ направија џумбуш на свадба во Скопје

(ГАЛЕРИЈА) Владо Георгиев, Лозано, Самарџиќ направија џумбуш на свадба во Скопје

(ГАЛЕРИЈА) Фантастичен концерт: Здравко Чолиќ ја прскаше со вода публиката во Скопје

(ГАЛЕРИЈА) Фантастичен концерт: Здравко Чолиќ ја прскаше со вода публиката во Скопје

(ФОТО) Копија на мајка си: Ќерката на Амернис Нокшиќи наполни 13 години

(ФОТО) Копија на мајка си: Ќерката на Амернис Нокшиќи наполни 13 години

Анталија без екстра трошоци, Халкидики од навика: Кои се најпродавани летни аранжмани кај нас

Анталија без екстра трошоци, Халкидики од навика: Кои се најпродавани летни аранжмани кај нас

Селебрити ту би

Селебрити ту би

Oва се градови каде се исплати да заминете на одмор

Oва се градови каде се исплати да заминете на одмор