21 Јануари, 2019
0.3087
    ALK 8300.96    -1.19%     GRNT 825    -1.05%     KJUBI 1543    -2.96%     KMB 5320    -0.58%     MPT 50000    -0.09%     MTUR 5050    -0.98%     OHB 6599.5    -0.01%     OKTA 4500    0%     RZLV 73    2.82%     STB 1244.42    -1.55%     STIL 118    -7.09%     TEL 302    0%     TNB 14989.86    -0.01%     UNI 2145    2.97%

Како Скопјанецот Стојче се богати од билка која ја донеле нашите предци во времето на Александар Македонски

Објавено во: Стил 15 Декември, 2018

Стојче Петровски од Скопје, пред три години почнал да одгледува шафран, исклучително скап зачин кој е редок на нашите простори, а со него во минатото се капела и кралицата Клеопатра.

Тој има засадено површина од 1/2 декари во Скопје.  Добил идеја, а искуството за тоа како се одгледува овој скап зачин го прибирал од пријатели од странство. За шафранот вели дека не бара многу грижа.

„Идејата ја проучувам малку подолго и искуствата ги „вадев“ од пријатели од Хрватска, Холандија и Швајцарија, по што се одлучив да одгледувам шафран. Самиот шафран не бара многу агротехнички мерки. Пред да се стави во земја, а тоа се сади крај на август почеток на септември, бара претходно есенско,  пролетно орање на земјиштето и пред самото садење фрезирање на површината. Шафранот не бара вода,  исклучиво ако во летниот период не падне 30-40 дена дожд може малку да се освежи, исто така и е отпорен на мразеви до -20 во земја. Тој бара еднаш годишно да се стави органско ѓубре“ - вели Петровски.

Додава дека организиран пласман нема, но тој го нуди шафранот на домашниот пазар. Овој зачин има примамлива цена.

„Пласман за шафранот нешто регулирано нема,  ама има голема побарувачка како на светскиот,  така и на домашниот пазар. Шафранот се продава преку интернет мрежите и посебни сајтови. Јас го продавам во Македонија,  а подготвувам и други работи со шафранот кои се во процес на формирање. Цената на шафранот се движи од 4000-5000 евра, па нагоре по килограм. Во Македонија сѐ уште не е познато ова божје растение кое нашите предци го имаат донесено од Персија за времето на Александар Македонски, со тоа што во оној дел кој бил македонски во Грција до ден денешен се одгледува и е еден од поквалитетните шафрани во светот. Во последно време има доста заинтересирани за одгледување на шафран во Македонија, ама сѐ уште се бориме со бирократијата за што се надевам дека за брзо време ќе ги решиме сите нерегулирани работи“ - раскажува Петровски.

Цената на шафранот зависи од квалитетот. Во народот шафранот е познат како златна или божја миродија. 

Ва­жи за билка која по­ма­га при ва­ре­ње­то, но нај­важ­но е што има по­се­бен, из­во­нре­ден вкус, а на ја­де­ња­та им да­ва по­себ­ност ка­ко ни­е­ден друг за­чин.

Шафран најмногу се произведува во Иран, околу Мeдитeранот,  во Франција, Шпанија, Мароко, Грција, Турција, Италија и Австралија. Годишното производство изнесува околу 200 тони. Во Иран се произведува приближно 170 до 180 тони годишно.


Можеби ќе ве интересира

(ФОТО) Сашко Кедев и Ганка Цветанова на врвот во Аргентина

(ФОТО) Сашко Кедев и Ганка Цветанова на врвот во Аргентина

(ФОТО) Фaтиме Фетаи и Филипче на слава кај Нора Шаќири

(ФОТО) Фaтиме Фетаи и Филипче на слава кај Нора Шаќири

НА СВЕТИ ЈОВАН СЕ СЛУЧУВААТ РАЗНИ ЧУДА: Денес не треба да го правите ова

НА СВЕТИ ЈОВАН СЕ СЛУЧУВААТ РАЗНИ ЧУДА: Денес не треба да го правите ова

(ФОТО) Вака изгледа едно ноќно дежурство на Aнтонио Милошоски

(ФОТО) Вака изгледа едно ноќно дежурство на Aнтонио Милошоски

(ВИДЕО-ФОТО) Светот тагува за кученцето Бу: Неговото срце не ја издржа смртта на другарот

(ВИДЕО-ФОТО) Светот тагува за кученцето Бу: Неговото срце не ја издржа смртта на другарот

ШТО НАПРАВИВМЕ ОД ЖИВОТОТ: Имаме големи куќи, а мали семејства, многу дипломи а ни малку знаење!

ШТО НАПРАВИВМЕ ОД ЖИВОТОТ: Имаме големи куќи, а мали семејства, многу дипломи а ни малку знаење!

Смртта на татко ми ме натера да пишувам: Интервју со Јелена Бачиќ- Алимпиќ

Смртта на татко ми ме натера да пишувам: Интервју со Јелена Бачиќ- Алимпиќ

(ФОТО) Режим на исхрана и редовно вежбање: Татјана Стојановска откри како ја одржува својата линија

(ФОТО) Режим на исхрана и редовно вежбање: Татјана Стојановска откри како ја одржува својата линија

Ги врзаа моите раце и нозе и почнаа киретажа без анестезија: Во Хрватска протест за „акушерското насилство"

Ги врзаа моите раце и нозе и почнаа киретажа без анестезија: Во Хрватска протест за „акушерското насилство"