19 Јуни, 2019
0.0347

Како „Уни банка“ лани и одржа лекција на својата конкуренција?

Објавено во: Економија 21 Март, 2019

Кредитната позиција на „УНИ Банка“ лани порасна за над 25 отсто! Односно за 48,8 милиони евра во ниво од 227,5 милиони евра. Раст на депозитната база за повеќе од 60 милиони евра во една година и раст на добивката од 10 отсто. Овие параметри укажуваат на значаен успех на банката во својата конкренција

УНИ Банка лани значајно ја зајакнала својата пазарна позиција лани во споредба со 2017 година. Банката оствари значаен раст на кредитното портфолио, оствари голем раст на депозитната база, успеа да ги зголеми приходите од камати и од надоместоци. На крај банката ја зголеми добивката за повеќе од 10 отсто во споредба со претходната година, покажуваат клучните податоци од финансиските извештаи на банката достапни на интернет страницата на Македонската берза за хартии од вредност.

Нето приходите од кредити пораснале за 1,47 милиони евра до износ од 12,11 милиони евра лани. Солиден и важен раст книжат и приходите од провизии и надоместоци кои лани достигнале 2,2 милиони евра и се за 0,17 милиони евра повисоки од претходната година. Значајно за истакнување е и тоа што останатите приходи од дејноста банката лани оствари 0,5 милиони евра што е за повеќе од 10 отсто подобар раст во однос на претходната година. 

Нето добивката по акција изнесува 8 евра односно 492 денари и е за 48 денари подобар принос во споредба со 2017 година. Вкупната добивка на оваа банка за лани е 4,35 милиони евра.

Кредитната активност на банката е извонредно голема. Нивото на кредитни пласмани на крај на 2018 година достигнало 227,5 милиони евра и тоа е за 48,8 милиони евра повеќе од 2017 година. Податоците покажуваат дека „Уни банка “ лани ја зголемила својата кредитна позиција за повеќе од 25 отсто што е силен раст и значаен подем во силната конкренција на сегментот на средните банки во земјава.

Заради тоа е логично тоа што е видливо од билансот на успех значен раст на резервациите заради кредитните пласмани. Нивото на резервации на крај на 2018 година е 0,92 милиони евра. Наспроти ова во претходната година банката има позитивно салдо кај оваа ставка заради ослободувањето на резервациите во износ од околу 300.000 евра.

Огромен раст книжи и депозитната база. „Уни банка“ на крај на 2018 година лува 268,7 милиони евра депозити на коминтенти што е 64,7 милиони евра повеќе од 2017 година. Овој податок доволно говори за тоа колку била успешна деловната стратегија на менаџментот за привлекување на депозити.


Р. Ф.

Можеби ќе ве интересира

УТРИНСКИ ФОКУС: Што ќе дискутираат Пендаровски и стопанствениците-Македонија датум ќе чека до октомври

УТРИНСКИ ФОКУС: Што ќе дискутираат Пендаровски и стопанствениците-Македонија датум ќе чека до октомври

Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декември

Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декември

Кој вели дека македонските банки не се дарежливи акционери?

Кој вели дека македонските банки не се дарежливи акционери?

Интервју, Гир Олсен: Маврово ќе има 500.000 посетители годишно

Интервју, Гир Олсен: Маврово ќе има 500.000 посетители годишно

Која фирма го плати директорот 62.000 евра за да и направи добивка од 258.000 евра?

Која фирма го плати директорот 62.000 евра за да и направи добивка од 258.000 евра?

ВЛАСТИТЕ ОДЛУЧИЈА: Во Берлин кириите веќе нема да растат

ВЛАСТИТЕ ОДЛУЧИЈА: Во Берлин кириите веќе нема да растат

Министерката Апостолска пред словачки бизнисмени ги претстави поволностите за инвестирање во земјава

Министерката Апостолска пред словачки бизнисмени ги претстави поволностите за инвестирање во земјава

Фејсбук објави детали за криптовалутата Либра

Фејсбук објави детали за криптовалутата Либра

Стигна дивидендата во Прилеп! Колку ќе се офајдат акционерите на „Витаминка“ ?

Стигна дивидендата во Прилеп! Колку ќе се офајдат акционерите на „Витаминка“ ?