13 Јуни, 2024
0.0252

Камила уште не седнала на тронот, а веќе прави хаос: Откази на вработени во палатата - не ѝ треба помош

Објавено во: Стил 20 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Додека кралот Чарлс III ги презеде официјалните должности како крал на Англија по смртта на неговата мајка, кралицата Елизабета Втора, кралицата придружничка Камила се чини дека се подготвува да повлече некои застарени традиции наследени од покојната кралица. Ако им се верува на извештаите, Камила можеби се подготвува за модернизирана монархија.

За време на нејзиното владеење од 70 славни години, покојната кралица Елизабета Втора имаше фиксен тим посветени жени, познат и како нејзин систем за поддршка, на кои им беше дадена титулата „дами на дворот“.

Сите овие жени биле избрани од самата кралица да ѝ помагаат во секојдневните задачи, како што се изборот на облека и помош при капење и облекување, додека други одговарале на писма или ја придружувале на службените должности. Но, најважната улога на овие жени, покрај титулата и должноста, беше да ѝ бидат пријателки и доверливи на саканата кралица. Но, со смртта на монархот со најдолг стаж, оваа традиција најверојатно ќе се промени.

Титулата дама на дворот обично се доделува на жени од благородно и аристократско потекло и е полна со наследство и чест. Со оглед на богатото потекло на дамите од дворот, тие не примале плата во античко време, а сепак успеале да преземат доживотна неплатена улога и не им било дозволено да дадат оставка или да се пензионираат под никакви околности, со што се обврзале да ѝ служат на кралицата доживотно.

Сепак, тоа се промени со смртта на монархот со најдолг стаж, бидејќи се очекува неколку нејзини дами да се пензионираат.

Додека некои можеби ќе останат да ја поддржуваат кралицата придружничка Камила, историчарката Марлен Кениг, која помина неколку години истражувајќи го кралското семејство, тврди дека традиционалната улога можеби нема повторно да се пополни.

„Има некои позиции кои можеби повеќе нема да се пополнуваат. Таа продолжи: „Се прашувате дали жените, особено кралицата придружничка Камила, ќе ги користи дамите во дворот како што тоа го правеше кралицата. Таа никогаш немала, дури и како војвотката од Корнвол, официјална дворска дама“, рече таа, додавајќи:

„Дали тоа е се‘ уште потребно ако ја модернизирате монархијата? Некои од овие аристократски улоги постојат од 400 до 600 години, па дали целта е само симболична“.


Фото: Youtube - screenshoot