25 Август, 2019
0.0311

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Објавено во: Економија 25 Април, 2019

Само 6,2 отсто од капиталните расходи кои Владата ги превиде за годинава успеа да реализира за првите три месеци. Бројките за реализација на буџетот докажуваат дека и годинава продолжува катастрофалниот тренд на реализација на капиталните инвестиции или трошоците за железница, училишта, градинки, гасовод. 

Од јануари до март државата потрошила за оваа намена 26,2 милиони евра. За целата година беа предвидени над 422 милиони евра.

Ако оди по ваква динамика и оваа година ќе биде исклучително лоша за капиталните расходи, исто како и минатата.

Инаку согласно податоците, реализацијата на буџетот се одвива со очекуваната динамика. Приходите се реалзиирани со над 21 процент, а вкупните расходи во трите месеци изнесуваат 801 милион евра што е 21,5 отсто од вкупно планираните.

Владата потрошила за три месеци 52 милиони евра или над 18 отсто од планираниот буџетски дефицит којза цела година треба да изнесува 288 милиони евра.


Можеби ќе ве интересира

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка