01 Март, 2024
0.0268

Колумна на амбасадорот Џанг Ѕуо

Кина продолжува да дава импулс за закрепнување на светската економија

Објавено во: Колумни 08 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

За Светското првенство на ФИФА 2022 година во Катар, износот на спонзорството на кинеските претпријатија е на прво место во светот. Кинеските елементи се како ѕвезди на небото, што го прави кинеското производство да блесне и станува вистински приказ на развојот и придонесот на Кина во светот. Претседателот Си Џинпинг на 20-от Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина истакна дека сеопфатно ќе го унапреди подмладувањето на кинеската нација на сите фронтови преку кинескиот пат кон модернизација и да продолжи да обезбедува нови можности за светот со новиот развој на Кина. Во услови на сложени и тешки домашни и странски ситуации, Кина ефикасно ја координираше превенцијата и контролата на епидемијата и економскиот и социјалниот развој, издржа повеќекратни шокови, а економијата продолжи да се стабилизира и подобрува. Главните моменти се следнивеа:

Прво, економскиот раст се стабилизираше и се врати назад. Со ефикасно спроведување на пакетот политички мерки за стабилизирање на економијата, кинеската економија генерално продолжува и покрај флуктуациите од месец во месец. Од јануари до октомври, додадената вредност на индустриите над одредената големина се зголеми за 4% на годишно ниво, а стапката на раст беше 0,1% побрза од онаа од јануари до септември; индексот на производството на услужната индустрија се зголеми за 0,1% на годишно ниво, што е исто како и од јануари до септември; инвестициите во основни средства и вкупниот износ на продажбата на мало на стоки за широка потрошувачка се зголемени за 5,8% и 0,6%, соодветно на годишно ниво, а стапката на раст е за 0,1% пониска од онаа во првите девет месеци. Додека производството продолжува, водечката улога на новите двигатели на раст станува исклучително важна, индустриската структура продолжи да се оптимизира, а трите главни барања за потрошувачка, инвестиции и извоз продолжија да се менуваат. Економијата во третиот квартал беше значително подобра од онаа во вториот квартал, а целокупното работење во првите три квартали беше во разумен опсег. БДП на Кина во првите три квартали изнесуваше околу 87,0 трилиони јуани (околу 13,2 трилиони американски долари), што претставува зголемување од 3,0% на годишно ниво. Меѓу нив, БДП во третиот квартал се зголеми за 3,9% на годишно ниво, што е раст од 3,5% во однос на вториот квартал. Од глобална перспектива, економските перформанси на Кина оваа година сè уште се извонредни.

Второ, надворешната трговија и инвестициите постојано се зголемуваа. Фокусирајќи се на целта за изградба на силна производствена земја, Кина продолжува да промовира индустриска надградба и да ги зголемува инвестициите во научни и технолошки иновации.

Во исто време, ја поддржува изградбата на големи проекти и трансформацијата и ажурирањето на опремата во клучните области со користење на развојни финансиски инструменти засновани на политики, специјални заеми и фискални попусти за проширување на ефективните инвестиции. Во првите 10 месеци, инвестициите во инфраструктурата се зголемија за 8,67% на годишно ниво, а закрепнувањето се забрза шест последователни месеци. Инвестициите во производството се зголемија за 9,7% на годишно ниво, а стапката на раст на високотехнолошките индустрии беше дури 20,5%. Додека инвестициите во развој на недвижен имот паднаа за 8,8% на годишно ниво, инвестициите во основни средства се зголемија за 5,8%, давајќи им целосна улога на ефектите од инвестициите за стабилизирање на растот, промовирање на реформите и корист за егзистенцијата на луѓето. Според статистиката на кинеската царина, во првите 10 месеци вкупната вредност на увозот и извозот на националните стоки била околу 34,62 трилиони американски долари, што претставува зголемување од 9,5%. Меѓу нив, извозот е 19,71 трилиони американски долари, што претставува зголемување од 13,0%; увозот изнесуваше 14,91 трилиони американски долари, што претставува раст од 5,2%. Во целина, надворешната трговија на Кина има добра индустриска основа, а способноста на странските трговски компании да извршуваат договори и да иновираат континуирано се подобрува, а нивната трговија со глобалниот пазар стана поблиска.

Трето, потрошувачките цени се зголемија умерено. Од јануари до октомври, националниот индекс на потрошувачки цени (CPI) се зголеми за 2,0% на годишно ниво. Во октомври, CPI се зголеми за 2,1% на годишно ниво, што е намалување од 0,7% во однос на претходниот месец; и месечен пораст од 0,1%. Во однос на категориите, цените на храната, тутунот и алкохолот пораснале за 5,2% на годишно ниво, облеката поскапела за 0,5%, домувањето паднало за 0,2%, дневните потреби и услуги поскапеле за 1,4%. кај транспортот и врските за 3,1 отсто, кај образованието, културата и забавата за 1,2 отсто, кај медицинската и здравствената заштита за 0,5 отсто, а кај останатите материјали и услуги за 1,9 отсто. Кај храната, тутунот и алкохолот свежиот зеленчук поскапе за 8,1%, житото поскапе за 3,6%, свежото овошје за 12,6%, а свинското месо поскапе за 51,8%. Основниот CPI по одбивањето на цените на храната и енергијата се зголеми за 0,6% на годишно ниво, исто како и претходниот месец. Целокупната стапка на раст е умерена, во целосна спротивност со високата инфлација во многу земји.

Четврто, ситуацијата со вработувањето е генерално стабилна. За да се справиме со флуктуациите на епидемијата, оваа година, продолживме да ја истражуваме и имплементираме политиката на „помагање на претпријатијата да ги стабилизираат работните места и да им помогнеме во вработувањето“, проширувајќи го опсегот на политиката на одложена исплата на премии за осигурување од пензија, невработеност и повреди при работа на сите мали, средни и микро претпријатија и индивидуални индустриски и комерцијални домаќинства кои имаат потешкотии, како и зголемување на стапката на поврат на осигурување од невработеност. Во исто време, беа преземени низа мерки имплементирани за да се стабилизира и промовира вработувањето, како што се етапните попусти на локалната самоуправа за потрошувачката на електрична енергија за екстремно сиромашните индустрии, претпријатијата можат да преговараат со вработените за флексибилна работа и стабилизација на работните места, да ги намалат трошоците за онлајн вработување и претприемништво и да промовираат здрав развој на економската платформа. Од јануари до октомври, националната анкетирана стапка на урбана невработеност во просек изнесуваше 5,6%. Во октомври, националната анкетирана стапка на урбана невработеност беше 5,5%, непроменета во однос на претходниот месец. Во третиот квартал, националната стапка на урбана невработеност изнесуваше 5,4%, што е намалување за 0,4% во однос на вториот квартал. Состојбата со вработеноста во третиот квартал е подобра од онаа во првиот и вториот квартал. Од јануари до септември, 10,01 милиони нови урбани работни места беа отворени низ целата земја, а политиките за стабилизација на вработеноста продолжија да делуваат, ситуацијата со вработувањето остана во основа стабилна.

Петто, реформите и отворањето продолжија да се продлабочуваат. Сеопфатното продлабочување на реформите е главна карактеристика на Кина во новата ера. Оваа година ќе продолжиме да проучуваме и да воведуваме нова серија политики и мерки за стабилизирање на странските инвестиции, да лансираме нова верзија на „Каталогот на индустрии кои ги поттикнуваат странските инвестиции“, дополнително да го прошириме опсегот на поттикнување странски инвестиции во напредно производство, модерни услуги и други области, и активно да се воведуваат релевантни посебни политики за промовирање на воведувањето на преработувачката индустрија и развојот на центри за истражување и развој со странски инвестирања. Истовремено, придржувајќи се до владеењето на правото со цел консолидација и продлабување на резултатите од реформите, забрзување на изградбата на модерен систем на управување, продолжување на продлабочување на реформата на „децентрализацијата, регулацијата и услугата“, социјалистичката пазарна економија континуирано се подобрува, системот на владеење на владата е дополнително оптимизиран, а резултатите од реформите стануваат сè поочигледни. Бројот на ентитети на кинескиот пазар надминува 160 милиони, со просечна годишна стапка на раст од 12% во изминатите 10 години, со нето зголемување од повеќе од 100 милиони домаќинства. Бројот на приватни претпријатија се зголеми за четири пати, што претставува повеќе од 90% од вкупниот број претпријатија. Бројот на претпријатија со странски инвестиции е зголемен за повеќе од 50%. Во првите три квартали од оваа година, 22,016 милиони нови пазарни субјекти беа основани на национално ниво, што е зголемување од 3,1% на годишно ниво.

Шесто, заштитата за егзистенција на луѓето е силна и ефикасна. Годинава е зголемено производството на летно зрно и ран ориз, а непречено тече и есенската жетва на жито. Се очекува производството на жито да има уште една жетва, а производството ќе продолжи да надминува 650 милијарди килограми. Кина ќе продолжи да се придржува до научната и прецизна превенција и контрола на епидемијата, да обезбеди економски и социјален развој со добри резултати од превенција и контрола, да се погрижи животот на луѓето да биде стабилен и уреден, да го приспособи механизмот за поврзување на субвенционирањето на цените, да ги зголеми субвенциите на цените и да го подобри животниот стандард, активно да го прошири покривањето на полисите за заштита на осигурување од невработеност и издавање дополнителни еднократни животни надоместоци и средства за помош на луѓето на кои им е потребна, како што се примателите на дневници, за да се обезбеди животот на сиромашните групи. Од јануари до октомври инвестициите во социјалниот сектор се зголемени за 13,1% на годишно ниво. Меѓу нив, инвестициите во здравството и образованието се зголемени за 30,4% и 8,5%, соодветно.

Кинеската економија има силна отпорност, доволен потенцијал и широк простор за маневрирање, а позитивните економски основи и долгорочниот пат на Кина остануваат непроменети. Претседателот Си Џинпинг на 20-от Национален конгрес на Комунистичката партија на Кина истакна дека цврсто ќе се продолжи со стратегијата за отворање на взаемна корист и победнички резултати и ќе се промовира изградба на отворена светска економија. Кина е подготвена да работи со сите земји во светот, вклучително и со Северна Македонија, за заеднички да ги надминеме тешкотиите и предизвиците во глобалниот економски развој, така што повеќе плодови од развојот ќе ги споделуваат сите на поправеден начин.

Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина во Македонија 


Можеби ќе ве интересира

НАПОКОН... SË FUNDI... КОНЕЧНО

НАПОКОН... SË FUNDI... КОНЕЧНО

Две години војна во Украина – уште колку и како до мир?

Две години војна во Украина – уште колку и како до мир?