31 Мај, 2024
0.1458

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Објавено во: Економија 22 Март, 2018

Добивај вести на Viber

Европската комисија со телата за антимонополска регулација му даде одобрување на германскиот фармацефтски гигант Bayer да ја преземе компанијата Monsanto која е злогласена по наметнувањето на ГМО семиња на земјоделците со цел полесно да ги продава своите пестициди и хемиски препарата кои се точно создадени и креирани за целосна контрола над агроиндустријата на производство на храна.

ЕК смета дека договорот кој Bayer и Monsanto го склучија пред две години нема да ја наруши конкуренцијата на пазарот иако на овој начин ќе се формира една гигантска корпорација со огромна моќ.

Bayer плати неверојатни 62,5 милијарди американски долари за преземање на Monsanto со што ќе има контрола над огромен број на нови земјоделски семиња, пестициди како и на хемиски препарати, но порача дека нема да го наметнува ГМО производството во Европа. 

Bayer исто така беше задолжен за над 5 милијарди евра да му продаде семиња и дигитална база на податоци за агрикултура на најблискиот конкурент BASF со цел да се спречи негово целосно доминирање на пазарот, како и создавање на услови за развој и на останатите компании.  

Кај многу корисници и еко активисти постои голема загриженост дека и остатокот од Европа ќе биде преплавена со ГМО семиња, додека пак земјоделците стравуваат дека ќе им биде наметната ваква пракса со се поголемото ширење од околните посеви кои потоа ги „заразуваат“ нивните ниви и посеви кои потоа ќе мора да се променат и подлежат на пестицидите на Monsanto.

Х.С.

Можеби ќе ве интересира

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили