31 Мај, 2024
0.0247

КОИ СЕ МАКЕДОНСКИТЕ КРАЛЕВИ НА ГОРИВАТА: Лани свртеа над 800 милиони евра

Објавено во: Економија 25 Јуни, 2021

Добивај вести на Viber

Короната ги удри, но не ги собори. Ја издржаа достојно и на нога. Мирисот на октаните го движи светот, а со тоа и глобалната економија. Барем уште некое догледно време. Кои се најголемите бизниси во земјава чие секојдневие се октаните или поточно трговијата на големо и на мало со моторни горива и мазива односно бизнисот со бензински пумпи...

Трговија на големо и на мало со моторни горива е голем бизнис во кој се вртат големи пари. Октаните се неопходни за нашата мобилност, а денешницата без автомобилите, патниот транспорт и товарниот превоз е невозможна. Корона кризата лани значајно ги забави движењата и го намали бизнисот на македонските компании кои управуваат со бензински станици. Сите тие компании, а ги има повеќе од 20 ширум земјава се грижат секој од возачите да наточи гориво и да направи пауза за време на своето патување.

Анализата на „Фактор“ правена врз основа на официјални податоци достапни од базата на Централниот регистар покажува дека лани има компании регистрирани за трговија на големо и на мало со моторни горива и мазива во специјализирани продавници (читај бензински пумпи н.з.) кои направиле приход поголем од 5 милиони евра!

Станува збор за повеќе од 200 бензински станици ширум Македонија сопственост на дваесетина компании кои заедно лани направиле приход поголем од 800 милиони евра.

Гиганти на македонскиот пазар и понатаму остануваат „Макпетрол“ и ОКТА пред „Супертрејд“ и „Лукоил“ кои пак убедливо е поголеми од другите конкуренти. Еве го рангирањето на најголемите 15 македонски компании според остварените приходи продажба на мало на моторни горива и мазива на бензински пумпи.Можеби ќе ве интересира

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили