26 Јануари, 2021
0.0237

Кој добил картичка „Купувам домашно“, сега нема да добие 6.000 денари на сметка

Објавено во: Економија 30 Ноември, 2020

Законското решение со кое ранливи категории граѓани ќе добиваат по 6.000 денари на трансакциска сметка и ќе можат да ги користат со нивната дебитна картичка ќе биде изгласано во Собранието наскоро, уверуваше заменик министерот за финансии Димитар Ковачевски. Тој викендов рече дека законот ќе биде изгласан по скратена постапка. Како што веќе пишувавме овие пари ќе можат да се потрошат до 25 декември годинава. Она што е важно и е дефинирано во законот е тоа дека пари не може да добијат лицата кои веќе користеа финансиска помош со картичките „Купувам домашно“, претходно годинава. 

„Во насока на финансиска поддршка на што е можно поголем број на засегнати граѓани, како и доделување на средствата на оние лица кои имаат вистинска потреба од истите, заради запазување на фер третманот и правичноста при распределбата на финансиските средства, со членот 9 од Законот се уредува дека лицата кои примиле финансиска поддршка согласно Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на граѓани и вработени лица со низок доход, млади лица и здравствени работници преку издавање на дебитна платежна картичка за купување на македонски производи и услуги за време на вонредна состојба не можат да користат финансиска поддршка согласно овој закон, стои во законот.

Овој пат по 6.000 денари на сметка добиваат граѓаните со низок доход, пензионери кои имаат до 15.000 денари пензија, корисници на право на социјална сигурност на стари лица, млади лица од 16 до 29 години, самохрани родители, деца без родители и родителска грижа, уметници и други лица кои вршат дејност во културата, филмски работници и естрадни уметници. Конечната листа кој се ќе добие помош сепак ќе ја изготвуваат неколку институции, а ќе биде објавена на kupuvamdomasno.gov.mk откако Законот ќе биде изгласан во Парламентот и ќе биде објавен во Службен весник. 

Според законот парите ќе легнуваат на сметка во банка во коjа физичкото лице има постоечка трансакциска сметка и која во рок од пет дена од денот на влегување во сила на овој закон потпишала договор со Владата. Ако нема сметка во банките кои со Владата потпишала договор тогаш лицето корисник на помош ќе треба да отвори сметка во таква банка.

Инаку парите ќе треба да се трошат на македонски производи и услуги. Имено Генералниот секретаријат на Владата во рок од пет дена од денот на влегувањето во сила на овој закон на интернет страницата www.kupuvamdomasno.gov.mk, ќе објави јавен повик за пријавување на правни и физички лица вршители на стопанска дејност за упис во Листа на даватели на македонски производи и македонски услуги, според Листата на дејности утврдени со одлука од страна на Владата согласно Националната класификација на дејности, односно Меѓународната категоризација на трговец по ИСО стандардизација (Merchant Category Code, скратено MCC).

„Владата на Република Северна Македонија ја утврдува Листата на даватели на македонски производи и услуги во рок пет дена од денот на истекот на рокот за пријавување на даватели на македонски производи и услуги, стои во законот.

Парите нема да смее да се подигнуваат како готовина, со нив нема да може да се плаќаат производи и услуги на физички и/или интернет (виртуелни) ПОС терминали.

За мерката државата ќе потроши 27 милиони евра.

Ковачевски рече дека еднократна помоѓ ќе добијат 300 илјади граѓани. 

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Одговор на реакцијата на РЕК Битола за огласот за машините

Одговор на реакцијата на РЕК Битола за огласот за машините

РЕК Битола реагира: Не се четири машини, на наддавањето се поканети шест фирми

РЕК Битола реагира: Не се четири машини, на наддавањето се поканети шест фирми

Груби од денешната владина седница: Одобрена изградбата на три автопати

Груби од денешната владина седница: Одобрена изградбата на три автопати

ЗДРАВКО САВЕСКИ: Кога луѓето одеа на бродови и собираа портокали, Владата се фалеше со намалување на невработеноста, сега кога се вратија, не сака да влезат во бројката

ЗДРАВКО САВЕСКИ: Кога луѓето одеа на бродови и собираа портокали, Владата се фалеше со намалување на невработеноста, сега кога се вратија, не сака да влезат во бројката

Васко Ковачевски: До крајот на годината треба да биде познат изведувачот на топловодот до Битола

Васко Ковачевски: До крајот на годината треба да биде познат изведувачот на топловодот до Битола

Трпиме штети: Итна модернизација на патиштата во регионот бараат бизнисмените од Битола и Прилеп

Трпиме штети: Итна модернизација на патиштата во регионот бараат бизнисмените од Битола и Прилеп

Македонска берза долгорочно суспендираше една компанија

Македонска берза долгорочно суспендираше една компанија

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ СО БИТИЌИ: Спасивме најмалку 80.000 работни места, креираме нови антикризни мерки од педесетина предлози

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ СО БИТИЌИ: Спасивме најмалку 80.000 работни места, креираме нови антикризни мерки од педесетина предлози

ДАЛИ И КОЈ НЕЗАКОНСКИ ТРОШЕЛ ДРЖАВНИ ПАРИ - еве на чии врати годинава ќе чукнат државните ревизори

ДАЛИ И КОЈ НЕЗАКОНСКИ ТРОШЕЛ ДРЖАВНИ ПАРИ - еве на чии врати годинава ќе чукнат државните ревизори