01 Октомври, 2022
0.0705

Кој ќе добие над 50 милиони евра од ЕСМ?

Објавено во: Економија 17 Август, 2022

Добивај вести на Viber

АД ЕСМ ќе купува 950.000 тони јаглен до 31 август 2023, по објавените два огласи за потребите на РЕК Битола и РЕК Осломеј. Ако просечната цена е 60 евра по тон, тоа би значело дека може да се очекува да се платат околу 57 милиони евра во наредните година дена за лигнит од странство.

За РЕК Битола ќе се купуваат вкупно 600.000 тони. Најмалата понуда може да изнесува 200.000 тони, а операторот ќе мора месечно да доставува по 50.000 тони. За РЕК осломеј ќе се купувааат 350.000 тони, а најмалата понуда мора да биде 100.000 тони. Во двата случаи основен критериум во отворениот систем на набавки ќе биде понудената цена.

Претходниот тендер на АД ЕСМ кој заврши во јуни за набавка на јаглен за потребите на РЕК Битола, во енергетската криза, склучи три договори за испорака на рекордни 550.000 тони јаглен за сума од 1,936 милијарди денари, или приближно 32 милиони евра.

РЕК Битола со затворањето на двата претходни повици на 12 април и 30 мај доби 400.000 тони јаглен од компанијата Хај Тауерс од Албанија, а договорот е постигнат во мај  Потеклото на јагленот е од Албанија, а цената е 449 денари за гигаџул. Договорот со Хај Тауерс изнесува 22,2 милиони евра без ДДВ.

Втората и третата компанија се од Скопје - Куантум Солушнс и Енергија Икс, кои треба да набават 100 тони јаглен од Грција, односно 50.000 тони од Албанија, по постигнатите договори во јуни. Куантум Солушнс ќе наплати 6,3 милиони евра по цена од 457 денари од гигаџул, додека договорот со Енергија Икс изнесува околу 3,25 милиони евра и цена од 455 денари по гигаџул.

Во меѓувреме беше обелоденето дека релативно анонимните микро-компании Куантум Солушнс и Енергија Икс како еден од своите сопственици имаат лице со исто име и презиме. Бизнисменот од Мала Речица, Аљибер Ибраими, станал сопственик на едната од нив на денот кога беа објавени огласите изминатата недела. Останува да се види како ќе го затвори новиот тендер ЕСМ и дали ќе бидат одбрани истите оператори повторно.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали