20 Април, 2024
0.0255

Кој махер под фолија прави ќар од 2 милиони евра за девет месеци!

Објавено во: Економија 18 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Конечно добри бизнис вести од производител на храна и тоа на раноградинарски производи. „Оранжерии Хамзали“ има повеќе од солидна година и добивка која надмина 2 милиони евра за девет месеци и е поголема за повеќе од пола милион евра од лани. Резултатот е компилација од кратење на трошоци и раст на продажба

Струмичката компанија „Оранжерии Хамзали“ , на Васе Митев, има исклучително добра и успешна година. За првите девет месеци оваа компанија специјализирана за производство на раноградинарски производи под стакленици направи добивка од 2 милиони евра. Тоа е за 29 отсто подобар резултат во споредба со истиот период лани и е многу пријатна вест во овие тешки и неизвесни услови на стопанисување.

Оваа струмичка компанија за првите девет месеци произвела и продала храна во вредност од 5,8 милиони евра што е за 9 отсто повеќе во однос на претходната година. Од тоа на домашниот пазар завршиле домати, краставици, пиперки и други раноградински продукти во вредност од 4,7 милиони евра или 15 отсто повеќе од истиот период лани.

Од извоз компанијата инкасирала 1,1 милиони евра или 11 отсто помалку од лани.

На страната на трошоците евидентен е пораст за 14 отсто. Тие достигнале 3,5 милиони евра. Навистина вредна за истакнување е ставката трошоцит за вработените која изнесува 1,55 милиони евра. Но не затоа што е најголема од сите ставки туку затоа што компанија во првите девет месеци платила двојно повеќе на своите вработени во споредба со истиот период лани.

Каде „Оранжерии Хамзали“ ја направи разликата?

Евидентно е намалување кај две трошковни ставки. Првата е во оперативните трошоци и станува збор за услугите со карактер на материјални трошоци. Тука компанијата заштедила над 620.000 евра во споредба со истиот период лани односно 96 отсто помалку од платениот износ лани за таа намена. Другата значајна заштеда и кај финансиските расходи. Тука компанијата направила заштеда од 70 отсто и тој трошок го свела на 150.000 евра,а претходната година во истото време за тоа платила половина милион евра.

Најголем акционер во „Оранжерии Хамзали“ е струмичанецот Васе Митев кој поседува 87,7 отсто од акциите на фирмата.

„Оранжерии Хамзали“ е првата компанија чија акција е котирана на Официјалниот берзански пазар, а ги објави финансиските резултати за првите три квартали годинава. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Николоски за ВоА: Во изминатите 4 години менаџиравме криза и го штитевме стандардот, економијата доаѓа во фокусот

Николоски за ВоА: Во изминатите 4 години менаџиравме криза и го штитевме стандардот, економијата доаѓа во фокусот

ЛУКАРЕВСКА: Во наредниот мандат домашните компании ќе ги поддржиме со 180 милиони евра

ЛУКАРЕВСКА: Во наредниот мандат домашните компании ќе ги поддржиме со 180 милиони евра

НИКОЛОСКИ НА СРЕДБИ ВО ММФ: Здравите економски политики поттикнуваат забрзување на економскиот раст

НИКОЛОСКИ НА СРЕДБИ ВО ММФ: Здравите економски политики поттикнуваат забрзување на економскиот раст

ГРАЃАНИТЕ СЕПАК ШТЕДАТ: Koлку се зголемени вкупните депозити на домаќинствата?

ГРАЃАНИТЕ СЕПАК ШТЕДАТ: Koлку се зголемени вкупните депозити на домаќинствата?

ММФ: Kaкви се оценките за руската економија?

ММФ: Kaкви се оценките за руската економија?

СТРИМИНГ ГИГАНТОТ ГИ ИЗНЕНАДИ АНАЛИТИЧАРИТЕ: наспроти забраната за делење лозинка - голем раст на профитот и претплатниците

СТРИМИНГ ГИГАНТОТ ГИ ИЗНЕНАДИ АНАЛИТИЧАРИТЕ: наспроти забраната за делење лозинка - голем раст на профитот и претплатниците

Марко Бислимовски останува вонреден претседавач на Бордот на регулатори на Енергетската Заедница

Марко Бислимовски останува вонреден претседавач на Бордот на регулатори на Енергетската Заедница

ЕСКАЛАЦИЈАТА И ТЕНЗИИТЕ НА БЛИСКИОТ ИСТОК ЈА КАЧИЈА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Еве како да тргувате со црно злато

ЕСКАЛАЦИЈАТА И ТЕНЗИИТЕ НА БЛИСКИОТ ИСТОК ЈА КАЧИЈА ЦЕНАТА НА НАФТАТА: Еве како да тргувате со црно злато

„АЛКАЛОИД“ СЀ ПОБЛИСКУ ДО ЕВРОПА: Компанијата регистрираше ново друштво во Хрватска, осми по ред правен субјект основан во земја членка на ЕУ

„АЛКАЛОИД“ СЀ ПОБЛИСКУ ДО ЕВРОПА: Компанијата регистрираше ново друштво во Хрватска, осми по ред правен субјект основан во земја членка на ЕУ