25 Февруари, 2024
0.0463

Колку граѓани се откажале од македонското државјанство за една деценија?

Објавено во: Економија 09 Февруари, 2021

Добивај вести на Viber

Нешто повеќе од 14.000 граѓани во рок од една деценија се откажале од македонско државјанство за да се стекнат со државјанство на друга земја.

Од 2010 заклучно со 2020, на годишно ниво во просек од македонско државјанство се откажувале од 1.000 до 1.500 луѓе.  Во 2018 година најголем број граѓани се откажале, односно 1.621.

„Согласно Законот за државјанството на Република Северна Македонија во 2010 година  1.105 лица добиле отпуст од државјанство на Република Северна Македонија,  во 2011 година  1.063 лица добиле отпуст, во 2012 година  1.104 лица, во 2013 година  1.215,  во 2014 година  1.199 лица. Во текот на 2015 година 1.201 лице добило отпуст од државјанство на Република Северна Македонија, во 2016 година 1.476 лица, во 2017 година 1.526 лица, во 2018 година 1.621 лице, во 2019 година 1.326 лица и во 2020 година 1.240 лица добиле отпуст од државјанство на Република Северна Македонија. Државјаните на Република Северна  Македонија добиваат отпуст од државјанство со цел да се стекнат со државјанство на друга држава која  предвидела согласно со нивното национално законодавство, поседување само на едно државјанство“, одговараат од МВР.

Социологот Милева Ѓуровска вели дека овие бројки не се драматични и дека секоја држава си го уредува начинот на кој доделува државјанства.

„Тие бројки не се алармантни. Луѓето се иселиле, и се откажале од македонско државјанство за да стекнат друго државјанство. Тоа било услов и сметам дека никој не би се откажал од државјанство доколку тоа не било така, едноставно тоа е во прородата на човекот. Има држави кои тешко даваат државјанства, имаат критериуми, и не дозволуваат поседување на двојно државјанство. Сметам дека и Македонија треба да размислува во таа насока, да не дозволува поседување на повеќе од едно државјанство“, рече Ѓуровска.

Различни земји имаат различни правила за стекнување државјанство. Некои дозволуваат поседување два или три пасоши.  Германија е земја која инсистира на речиси ексклузивно државјанство. Странец по правило може да стане Германец ако се откаже или го загуби своето дотогашно државјанство. Последниве години голем број наши граѓани заминуваат во Германија, поради добриот стандард и можност за подобар живот. На први јануари 2019 година во Германија се регистрирани 102.052 македонски државјани, објави Евростат. Во Швајцарија во истиот период имало 66.629 наши државјани. Зад неа е Италија, каде што се регистрирани 63.561 македонски државјани.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

УАПСЕНИ СЕ ДЕСЕТ ЛИЦА: Германија разби група Балканци кои вработувале на „црно“

ПОКРЕНАТА ТУЖБА ПРОТИВ НАЈГОЛЕМИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИНЕРАЛНА ВОДА - „Ова е голема измама“

ПОКРЕНАТА ТУЖБА ПРОТИВ НАЈГОЛЕМИОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МИНЕРАЛНА ВОДА - „Ова е голема измама“

НАРОДНИТЕ ОБВРЗНИЦИ И ДРЖАВНИТЕ ЗАПИСИ СТАНАА ПОПУЛАРНА СТОКА - еве зошто сѐ повеќе во нив вложуваат хрватските и европските граѓани

НАРОДНИТЕ ОБВРЗНИЦИ И ДРЖАВНИТЕ ЗАПИСИ СТАНАА ПОПУЛАРНА СТОКА - еве зошто сѐ повеќе во нив вложуваат хрватските и европските граѓани

Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

На продажба ставени 10 отсто од акциите на централата ТЕ-ТО

На продажба ставени 10 отсто од акциите на централата ТЕ-ТО

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА - за нив плати околу 133 илјади евра

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА - за нив плати околу 133 илјади евра

НИКОЈ НЕ ДАДЕ МИЛИОН ЕВРА, А НЕ ПОНУДИ НИ 600 ИЛЈАДИ - трета среќа за Топланата Север, еве на колку сега падна цената

НИКОЈ НЕ ДАДЕ МИЛИОН ЕВРА, А НЕ ПОНУДИ НИ 600 ИЛЈАДИ - трета среќа за Топланата Север, еве на колку сега падна цената

ЕСМ на „тенка линија“ со стратегијата за РЕК Битола: Ќе меша високоенергетски со слаб домашен јаглен

ЕСМ на „тенка линија“ со стратегијата за РЕК Битола: Ќе меша високоенергетски со слаб домашен јаглен