31 Март, 2020
0.0238

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце

Објавено во: Економија 21 Февруари, 2020

Пет компании доминираат на македонскиот пазар за очила за сонце. Меѓу сопствениците тројца мажи и две жени. Една компанија прави приход поголем од 1,5 милиони евра, а две се близу до еден милион евра и две прават повеќе од половина милион евра. Три од пет компании повеќе од 10 отсто од приходот останува како добивка

Очила за сонце – најпосакуваниот моден детаљ. Класични, модерни, темни, рефлетирачки, шарени, црни или во боја. Ги сака секој без исклучок и ги купува секој. Очилата за сонце се високо рангиран светски бизнис затоа што производителите имаат пазар што се мери во милијарди корисници. Ги има за секаков вкус и за сечиј џеб. Најпознати светски производители на очила за сонце кои воедно ги поседуваат или управуваат најпознатите брендови очила се: неодминливата „Луксотика“, „Марколин“, „Ејнар“ и „Сафило“. Тие произведуваат, контролираат, дистрибуирааат и продаваат над 70 отсто од очилата за сонце на светско ниво.

И Македонија не е исклучок од светските текови и модните трендови. Неколку домашни фирми ги застапуваат локално светските производители и продаваат очила за сонце. Анализата на „Фактор“ покажа дека во овој бизнис се вратат неколку милиони евра годишно.

Од големите продавачи и дистрибутери на домашниот пазар во 2018 година најголеми приходи остварила скопската компанија Глори ГБ . Таа фирма увезува и продава очила за сонце и во 2018 година остварила 1,7 милиони евра приход и остварила добивка од 455.000 евра. Фирмата е регистрирана за неспецијализирана трговија на големо, а е во сопственост на Тања Трајковска.

Втор според остварениот приход е македонскиот застапник на производителот „Луксотика“ во чиј продажен лагер е и светски прочуениот „Реј Бан“. Скопската компанија Јасон чиј сопственик е српскиот државјанин Бошко Мрѓен во 2018 година остварила приход од 867.000 евра и годината ја завршила со добивка од 2.700 евра. Нејзниот конкурент ВТ Компани, сопственост на Виолета Ташкова единствена жена сопственик во ова друштво, во 2018 година остварила приход од 804.000 евра и добивка од 117.000 евра.

Во големата петорка на македонскиот пазар се уште скопските компании Гросс Оптик и Ленс Мак. Првата од двете фирми во 2018 година остварила приход од 654.000 евра и годината ја завршила со добивка од 72.000 евра. Оваа фирма е сопственост на Милан Старчевиќ. Другата компанија остварила приход од 529.000 евра, а годината ја завршила со добивка од 49.000 евра. Таа фирма е во сопственост на Сашо Таневски.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

КОЈА ФИРМА КОЛКУ И КАКО ПОМОГНА - СКМ апелира сите компании да го сторат тоа

КОЈА ФИРМА КОЛКУ И КАКО ПОМОГНА - СКМ апелира сите компании да го сторат тоа

ЗАНАЕТЧИСКИОТ СЕКТОР СО ОГРОМНИ ЗАГУБИ: Пред затворање голем број бизниси

ЗАНАЕТЧИСКИОТ СЕКТОР СО ОГРОМНИ ЗАГУБИ: Пред затворање голем број бизниси

СЕ ОЧЕКУВАШЕ ЛИ ПОВЕЌЕ - РКЕ ги поевтини бензините и минимално го поскапе дизелот

СЕ ОЧЕКУВАШЕ ЛИ ПОВЕЌЕ - РКЕ ги поевтини бензините и минимално го поскапе дизелот

ПАНДЕМИЈАТА ГИ КОСИ БЕРЗИТЕ: 15 Милијарди долари загуба на светските берзи

ПАНДЕМИЈАТА ГИ КОСИ БЕРЗИТЕ: 15 Милијарди долари загуба на светските берзи