05 Јуни, 2023
0.0220

ХАЈДЕЛБЕРГ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС за избор и реизбор на постојните и нови предавачи, најпрво на неформалните обуки (специјализации)

Објавено во: Мои пари 30 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Во текот на месец Февруари, 2023 година, управата од С.Р. Германија, под водство на проф. д-р Улрих Цајтел и членовитепроф. д-р Роналд Глејх, проф. д-р Мајк Шулц и д-р Брижит Спилман, во функција на Институтот Хајделберг во Скопје, а за цели на новата германска високообразована установа ХАЈДЕЛБЕРГ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ - во кооптација со најстариот државен универзитет за дуални студии од Баден-Виртемберг (С.Р. Германија) ќе објави

КОНКУРС за избор и реизбор на постојните и нови предавачи, најпрво на неформалните обуки (специјализации) кои работат или ќе работат на институцијата, а потоа и на наставничкиот и наставно-научниот кадар за додипломските студии.

Ваквите постапки ќе бидат врз основа на Законот за високото образование на Р.С. Македонија и С.Р. Германија и Статутот на установата. Имено ќе реизберат / избираат повеќе од 50 предачи за неформалната едукација на факултетот, во областите на:

- банкарство;

- осигурување;

- финансии, сметководство и контролинг;

- информатички технологии;

- мехатроника; и

- дигитални и дизајн комуникации и сл.

Мисијата на „ХАЈДЕЛБЕРГ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ“ е создавање на современи концепти на дуално додипломско и последипломско образование со карактер на стручни студии и поставување на нови професионални стандарди базирани во професијата бизнис администрација, компјутерски науки, со посебен осврт на: бизнис, финансии, податоци и компјутерски науки (сајбер безбедност и софтверско инженерство), мехатроника како и управување и дизајн на дигитални медиуми.

Нашата Визија е имплементација на оспособени стручни кадри во бизнис администрација и компјутерски науки преку формализирање на високото дуално стручно образование согласно меѓународните искуства, со посебен осврт на С.Р. Германија, како и интеграција на неформалната стручна сертификација за: финансии, банкарство, ИТ и дигиталните & дизајн комуникации и мехатроника (согласно препораките на Европската банкарска тренинг асоцијација, Европската алијанса за мали бизниси од Брисел и Стопанските комори во делот на формалното стручно образование). 

Плановите се уште од крајот на оваа година да се започне со двојна диплома, поточно со германска државна диплома и домашна - македонска. Една студиска програма за додипломски студии, а две дипломи (домашна диплома со 180 ЕКТС и државна диплома од СР Германија 210 ЕКТС). Понатаму, во С.Р. Германија, студентите ќе имаат можност да продолжат на мастер (теориски или практичен; Full / Part time) или на докторски студии.  Ова е така, затоа што зад факултетот во Скопје стои државен универзитет од С.Р. Германија.

Институтот, основан на 17.10.2017 година во Скопје им се заблагодарува на сите научно-истражувачки авторитет и од дома и С.Р. Германија, кои изминативе години несебично и искрено ја дадоа довербата и поддршката за Факултетот преку потпишани Изјави на Нотар, за цели на процесите на акредитација. Истите, вкупно на број 49 ќе бидат избрани во наставно-научни и наставнички звања, а дели редовно вработени во Хајделберг Факултет во Скопје во текот на годинава и сукцесивно понатака.

Можеби ќе ве интересира

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 79,92 евра за мегават час, на МЕМО 73,82 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата денескa изнесува 79,92 евра за мегават час, на МЕМО 73,82 евра за мегават час

МЕФ форум: Паметното енергетско планирање - алатка која го помага производството на енергија од обновливи извори

МЕФ форум: Паметното енергетско планирање - алатка која го помага производството на енергија од обновливи извори

Отворен новиот изложбен салон на Алумил во Скопје

Отворен новиот изложбен салон на Алумил во Скопје

Samsung и Dezeen организираат глобален конкурс за дизајн - Re:Create конкурсот ја нагласува вредноста на одржливоста на производите и услугите на Samsung

Samsung и Dezeen организираат глобален конкурс за дизајн - Re:Create конкурсот ја нагласува вредноста на одржливоста на производите и услугите на Samsung

Одбележување на Светскиот ден на млекото: БИМИЛК и ЈОУДГ „Мајски Цвет” Битола со донација на детска креативна патека

Одбележување на Светскиот ден на млекото: БИМИЛК и ЈОУДГ „Мајски Цвет” Битола со донација на детска креативна патека

Со донација на повеќе од 300 илјади денари dm drogerie markt го одбележа Меѓународниот ден на децата!

Со донација на повеќе од 300 илјади денари dm drogerie markt го одбележа Меѓународниот ден на децата!

Уште повисоки каматни стапки за штедење во Комерцијална банка

Уште повисоки каматни стапки за штедење во Комерцијална банка

Промоција на стихозбирката „На врв на јазикот“ од Катица Ќулавкова

Промоција на стихозбирката „На врв на јазикот“ од Катица Ќулавкова

„НEзаштитена пpирода“ - Изложба на фотографии на Велиан Јагев за подигнување на свесноста за животната средина, поддржана oд ПроКредит Банка

„НEзаштитена пpирода“ - Изложба на фотографии на Велиан Јагев за подигнување на свесноста за животната средина, поддржана oд ПроКредит Банка