19 Септември, 2020
0.0276

Ладни радијатори во ноември - надлежните велат, се е по пропис

Објавено во: Економија 05 Ноември, 2019

И покрај тоа што грејната сезона е почната веќе три недели наназад, скопјани се соочуваат со ладни радијатори, особено во вечерните часови. Иако времето е топло, голем дел од нив се жалат дека во домовите им е студено, особено оние чии станови се помалку изложени на сонце во текот на денот.

Се појавија и реакции на социјалните мрежи. Ина Многуфина ја напиша следнава досетка. 

„Во 15 часот ќе биде 21 степен и ќе излезам надвор свртена кон сонцето со една алуминиумска фолија која ќе ги привлекува зраците за да акумулирам доволно топлина што ќе ме држи до утре бидејќи така некако замислува БЕГ дека треба да се топлиме во ноември. Со сите платени сметки на време за да имаме парно во грејна сезона. Која требаше да почне пред три недели“, пишува Ина Многуфина на својот профил.

Но, и од БЕГ и од Регулаторната комисија за енергетика, тврдат дека тие постапуваат строго по утврдените правила. 

„Испораката на топлинска енергија до потрошувачите се врши по строго утврдени правила во зависност од атмосферските услови и надворешните температури. Овие правила се утврдени во регулативата за испорака на топлина до потрошувачите пропишана од Регулаторната Комисија за Енергетика. Во исто време, со овие правила на испорака се обезбедува оптимална потрошувачка на топлинска енергија со минимални трошоци за греење на корисниците“, објаснуваат од БЕГ.

Според нив, мрежните правила за дистрибуција на топлинска енергија детално ја дефинираат испораката во работни денови, викенд и празници, прекините во испораката при сончево и при облачно време, прекини на испораката при крајот на денот како и стартувањето на испорака на топлинска енергија по направените прекини. 

„По направениот дневен прекин на испорака на топлинска енергија, кога надворешните дневни температури ќе се под одредени гранични вредности се стартува со испорака на топлинска енергија, односно централното греење повторно се вклучува. Имено, според овие правила, топлинската енергија се испорачува до крајните потрошувачи согласно измерените надворешни температури, во различни периоди во денот, а мерењето се врши секојдневно согласно наведените температурни параметри во мрежните правила. Тие се обемни и точно прецизираат правила за испорака во различни периоди од грејната сезона во различни периоди од денот“, објаснуваат од компанијата која ги снабдува скопјани со парно.

И од РКЕ велат дека компанијата ги почитува правилата. 

„Кога ќе почне грејната сезона, по 15 октомври, соглчасно мрежните правила за дистрибуција, ако температурите во 7 часот наутро се под 10 степени целзиусови, парното веднаш се вклучува. Исто и во 18 часот попладне, ако температурите се под 15 степени, радијаторите се вклучуваат. Вчера вечерта некаде температурите биле 17 степени целзиусови. Во такви услови не треба да се вклучува парно“, вели за Фактор Марко Бислимовски, претседател на РКЕ.

А за утеха, ова ќе придонесе за намалување на сметките за парно, но дури од наредната грејна сезона. 

Односно, ова што сега не се вклучува парно, ќе ги намали трошоците за гас, што понатаму ќе се рефлектира на намалување на порамнителните сметки по завршувањето на оваа грејна сезона.

„Тоа ќе значи дека сметките на граѓаните за парно ќе се намалат за наредната грејна сезона за 2020 година“, вели Бислимовски, првиот човек на Регулаторната комисија за енергетика.

( Н.Н.Ф.)

Можеби ќе ве интересира

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра