17 Јануари, 2019
0.2307

Лековита билка носи 3000 евра заработка по хектар

Објавено во: Агробизнис 16 Август, 2018

До 3000 евра може да се заработи по хектар од жалфија, а ако се засади во стакленици, профитот е неколку пати повисок. 

Производството на лековити билки придонесува побрзо и полесно да се заработи за разлика од некои други земјоделски производи. 

Исплатливоста зависи од повеќе фактори како што се површина, локација, механизација и опременост. 

Предноста на стаклениците е тоа што може да се работи во текот на целата година. 

На тој начин годишно има по 3-4 жетви и се заработува повеќе.

Парите кои ќе се вложат се враќаат повеќекратно. 

Во соседна Србија од производство на лековити билки живеат 5000 луѓе. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

МЗШВ: Откупени над 15 милиони килограми тутун по просечна цена од 210 денари за килограм

Во солитер одгледува зеленчук и од тоа живее

Во солитер одгледува зеленчук и од тоа живее

(ФОТО) ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

(ФОТО) ИМ ПРОДАВААТ И НА МАКЕДОНЦИТЕ: Две жени подигнале царство со малини

ВНИМАВАЈТЕ ШТО ПАЗАРИТЕ ВО БУГАРИЈА: Се продава кашкавал „збогатен“ со скроб

ВНИМАВАЈТЕ ШТО ПАЗАРИТЕ ВО БУГАРИЈА: Се продава кашкавал „збогатен“ со скроб

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

МЗШВ: Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

Температури од минус 20 ќе им наштетат на овошките

Температури од минус 20 ќе им наштетат на овошките