07 Август, 2020
0.0176

Лица со Даунов синдром изработија еколошки крпи со пчелин восок

Објавено во: Стил 04 Декември, 2019

Крпите се наменети  за подолготрајно одржување на намирниците  во свежа состојба. Со ова сакаме да иницираме замена на алуминиумските и пластичните фолии кои се изработени од тешкоразградливи материјали – велат од здружението „Трисомија 21“

Памучни крпи натопени со природен пчелин восок како и торбички сошиени  од памучен материјал изработија вредните раце на децата и младите со Даунов синдром од Скопје. Идејата  за  овие изработки била да се добие еколошки и квалитетен материјал за прекривање и чување на прехрамбени производи,како и да се избегне употребата на пластичните кеси.

-Познато  е дека пчелиниот восок има антибактериски својства.  Пчелите со запечатување на саќето со тенок слој на восок го штитат медот и поленот  во него. Овие  крпи се наменети  за домашна употреба,  за подолготрајно одржување на намирниците  во свежа состојба. Со ова сакаме да иницираме замена на алуминиумските и пластичните фолии кои се изрботени од тешкоразградливи материјали – велат од здружението „Трисомија 21“.


Целиот текст читајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Момче со аутизам ја создаде најголемата ЛЕГО реплика на Титаник: Со 56.000 коцки

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава

Македонецот кој со пораки на картон ја насмеа земјава

Нашите торти се 100% уникатни и 100% безбедни: „ММ слатка маса“ за новата роденденска корона реалност

Нашите торти се 100% уникатни и 100% безбедни: „ММ слатка маса“ за новата роденденска корона реалност

Беше на Голи Оток, жена му го изневери, доживеа клиничка смрт, а денес полни 94 години

Беше на Голи Оток, жена му го изневери, доживеа клиничка смрт, а денес полни 94 години

Чајот од маслинка ме штити од коронавирусот, не се плашам од него: Бранко Попов од Дојран за домашниот лековит производ

Чајот од маслинка ме штити од коронавирусот, не се плашам од него: Бранко Попов од Дојран за домашниот лековит производ

Колку чинат BMW маиците на Зоран и Зорица Заеви?

Колку чинат BMW маиците на Зоран и Зорица Заеви?

Секогаш ќе го изберам здравјето отколку потребата да свртиме едно оро: Лукреција Маљковиќ-Атанасовска, експерт за протокол

Секогаш ќе го изберам здравјето отколку потребата да свртиме едно оро: Лукреција Маљковиќ-Атанасовска, експерт за протокол