19 Мај, 2019
0.0351

Македонец засадил скап зачин во кој се бањала и Клеопатра

Објавено во: Економија, Агробизнис 15 Октомври, 2018

Стојче Петровски од Скопје, пред три години почнал да одгледува шафран, исклучително скап зачин кој е редок на нашите простори, а со него во минатото се капела и кралицата Клеопатра.

Тој има засадено површина од 1/2 декари во Скопје.  Добил идеја, а искуството за тоа како се одгледува овој скап зачин го прибирал од пријатели од странство. За шафранот вели дека не бара многу грижа.

„Идејата ја проучувам малку подолго и искуствата ги „вадев“ од пријатели од Хрватска, Холандија и Швајцарија, по што се одлучив да одгледувам шафран. Самиот шафран не бара многу агротехнички мерки. Пред да се стави во земја, а тоа се сади крај на август почеток на септември, бара претходно есенско,  пролетно орање на земјиштето и пред самото садење фрезирање на површината. Шафранот не бара вода,  исклучиво ако во летниот период не падне 30-40 дена дожд може малку да се освежи, исто така и е отпорен на мразеви до -20 во земја. Тој бара еднаш годишно да се стави органско ѓубре“ - вели Петровски.

Додава дека организиран пласман нема, но тој го нуди шафранот на домашниот пазар. Овој зачин има примамлива цена.

„Пласман за шафранот нешто регулирано нема,  ама има голема побарувачка како на светскиот,  така и на домашниот пазар. Шафранот се продава преку интернет мрежите и посебни сајтови. Јас го продавам во Македонија,  а подготвувам и други работи со шафранот кои се во процес на формирање. Цената на шафранот се движи од 4000-5000 евра, па нагоре по килограм. Во Македонија сѐ уште не е познато ова божје растение кое нашите предци го имаат донесено од Персија за времето на Александар Македонски, со тоа што во оној дел кој бил македонски во Грција до ден денешен се одгледува и е еден од поквалитетните шафрани во светот. Во последно време има доста заинтересирани за одгледување на шафран во Македонија, ама сѐ уште се бориме со бирократијата за што се надевам дека за брзо време ќе ги решиме сите нерегулирани работи“ - раскажува Петровски.

Цената на шафранот зависи од квалитетот.  Во народот шафранот е познат како златна или божја миродија. 

Ва­жи за билка која по­ма­га при ва­ре­ње­то, но нај­важ­но е што има по­се­бен, из­во­нре­ден вкус, а на ја­де­ња­та им да­ва по­себ­ност ка­ко ни­е­ден друг за­чин.

Шафран најмногу се произведува во Иран, околу Мeдитeранот,  во Франција, Шпанија, Мароко, Грција, Турција, Италија и Австралија. Годишното производство изнесува околу 200 тони. Во Иран се произведува приближно 170 до 180 тони годишно.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Нов скок на цената на нафтата: Дали повторно ќе се коригираат цените на нафтените деривати во државата?

Нов скок на цената на нафтата: Дали повторно ќе се коригираат цените на нафтените деривати во државата?

Ги тресе политичка криза, но за две недели продадоа 14 тони злато

Ги тресе политичка криза, но за две недели продадоа 14 тони злато

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

ЕУ бара да се стабилизира македонската економија - еве што препорачаа

ЈА НАДМИНАА МАКЕДОНИЈА: Минималецот им порасна

ЈА НАДМИНАА МАКЕДОНИЈА: Минималецот им порасна

ПАТАТАРИНИТЕ МАШИНИ ЗА ПАРИ: Државни патишта со поголем профит од лани

ПАТАТАРИНИТЕ МАШИНИ ЗА ПАРИ: Државни патишта со поголем профит од лани

Најголем меѓу странските инвестиции: Како „Џонсон Мети“ прави милионска добивка?

Најголем меѓу странските инвестиции: Како „Џонсон Мети“ прави милионска добивка?

Кирил Колемишевски нов главен извршен директор на Македонска банка за поддршка на развојот

Кирил Колемишевски нов главен извршен директор на Македонска банка за поддршка на развојот

Колку пари вртат најголемите млекарници?

Колку пари вртат најголемите млекарници?

Штефан Петер за „Фактор“: Македонија е подготвена за универзален снабдувач од 1 јули

Штефан Петер за „Фактор“: Македонија е подготвена за универзален снабдувач од 1 јули