17 Јануари, 2019
0.2561

Македонец засадил скап зачин во кој се бањала и Клеопатра

Објавено во: Економија, Агробизнис 15 Октомври, 2018

Стојче Петровски од Скопје, пред три години почнал да одгледува шафран, исклучително скап зачин кој е редок на нашите простори, а со него во минатото се капела и кралицата Клеопатра.

Тој има засадено површина од 1/2 декари во Скопје.  Добил идеја, а искуството за тоа како се одгледува овој скап зачин го прибирал од пријатели од странство. За шафранот вели дека не бара многу грижа.

„Идејата ја проучувам малку подолго и искуствата ги „вадев“ од пријатели од Хрватска, Холандија и Швајцарија, по што се одлучив да одгледувам шафран. Самиот шафран не бара многу агротехнички мерки. Пред да се стави во земја, а тоа се сади крај на август почеток на септември, бара претходно есенско,  пролетно орање на земјиштето и пред самото садење фрезирање на површината. Шафранот не бара вода,  исклучиво ако во летниот период не падне 30-40 дена дожд може малку да се освежи, исто така и е отпорен на мразеви до -20 во земја. Тој бара еднаш годишно да се стави органско ѓубре“ - вели Петровски.

Додава дека организиран пласман нема, но тој го нуди шафранот на домашниот пазар. Овој зачин има примамлива цена.

„Пласман за шафранот нешто регулирано нема,  ама има голема побарувачка како на светскиот,  така и на домашниот пазар. Шафранот се продава преку интернет мрежите и посебни сајтови. Јас го продавам во Македонија,  а подготвувам и други работи со шафранот кои се во процес на формирање. Цената на шафранот се движи од 4000-5000 евра, па нагоре по килограм. Во Македонија сѐ уште не е познато ова божје растение кое нашите предци го имаат донесено од Персија за времето на Александар Македонски, со тоа што во оној дел кој бил македонски во Грција до ден денешен се одгледува и е еден од поквалитетните шафрани во светот. Во последно време има доста заинтересирани за одгледување на шафран во Македонија, ама сѐ уште се бориме со бирократијата за што се надевам дека за брзо време ќе ги решиме сите нерегулирани работи“ - раскажува Петровски.

Цената на шафранот зависи од квалитетот.  Во народот шафранот е познат како златна или божја миродија. 

Ва­жи за билка која по­ма­га при ва­ре­ње­то, но нај­важ­но е што има по­се­бен, из­во­нре­ден вкус, а на ја­де­ња­та им да­ва по­себ­ност ка­ко ни­е­ден друг за­чин.

Шафран најмногу се произведува во Иран, околу Мeдитeранот,  во Франција, Шпанија, Мароко, Грција, Турција, Италија и Австралија. Годишното производство изнесува околу 200 тони. Во Иран се произведува приближно 170 до 180 тони годишно.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

На иницијатива на Анѓушев и Дончев бизнис форум на македонски и бугарски компании

На иницијатива на Анѓушев и Дончев бизнис форум на македонски и бугарски компании

МАКЕДОНИЈА НА УДАР: Годишни загуби од стотици милиони евра поради квотите за челик

МАКЕДОНИЈА НА УДАР: Годишни загуби од стотици милиони евра поради квотите за челик

Владата чека наплата на казна од несуден странски инвеститор во индустриските зони

Владата чека наплата на казна од несуден странски инвеститор во индустриските зони

Која македонска фирма со купи-продај сврте 170 милиони евра?

Која македонска фирма со купи-продај сврте 170 милиони евра?

ЕК ДОНЕСЕ ОДЛУКА: Квотите за македонскиот челик остануваат

ЕК ДОНЕСЕ ОДЛУКА: Квотите за македонскиот челик остануваат

ОФИЦИЈАЛНО ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА „60 ГОДИНИ ВИТАМИНКА“

ОФИЦИЈАЛНО ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА „60 ГОДИНИ ВИТАМИНКА“

Германската економија забави, доларот отиде на дното

Германската економија забави, доларот отиде на дното

Огласи за нови функционери изгласани во Собранието

Огласи за нови функционери изгласани во Собранието

На Заев му се брза, Антикорупциска нема повеќе од десет месеци

На Заев му се брза, Антикорупциска нема повеќе од десет месеци