01 Јуни, 2020
0.0454

Македонец засадил скап зачин во кој се бањала и Клеопатра

Објавено во: Економија, Агробизнис 15 Октомври, 2018

Стојче Петровски од Скопје, пред три години почнал да одгледува шафран, исклучително скап зачин кој е редок на нашите простори, а со него во минатото се капела и кралицата Клеопатра.

Тој има засадено површина од 1/2 декари во Скопје.  Добил идеја, а искуството за тоа како се одгледува овој скап зачин го прибирал од пријатели од странство. За шафранот вели дека не бара многу грижа.

„Идејата ја проучувам малку подолго и искуствата ги „вадев“ од пријатели од Хрватска, Холандија и Швајцарија, по што се одлучив да одгледувам шафран. Самиот шафран не бара многу агротехнички мерки. Пред да се стави во земја, а тоа се сади крај на август почеток на септември, бара претходно есенско,  пролетно орање на земјиштето и пред самото садење фрезирање на површината. Шафранот не бара вода,  исклучиво ако во летниот период не падне 30-40 дена дожд може малку да се освежи, исто така и е отпорен на мразеви до -20 во земја. Тој бара еднаш годишно да се стави органско ѓубре“ - вели Петровски.

Додава дека организиран пласман нема, но тој го нуди шафранот на домашниот пазар. Овој зачин има примамлива цена.

„Пласман за шафранот нешто регулирано нема,  ама има голема побарувачка како на светскиот,  така и на домашниот пазар. Шафранот се продава преку интернет мрежите и посебни сајтови. Јас го продавам во Македонија,  а подготвувам и други работи со шафранот кои се во процес на формирање. Цената на шафранот се движи од 4000-5000 евра, па нагоре по килограм. Во Македонија сѐ уште не е познато ова божје растение кое нашите предци го имаат донесено од Персија за времето на Александар Македонски, со тоа што во оној дел кој бил македонски во Грција до ден денешен се одгледува и е еден од поквалитетните шафрани во светот. Во последно време има доста заинтересирани за одгледување на шафран во Македонија, ама сѐ уште се бориме со бирократијата за што се надевам дека за брзо време ќе ги решиме сите нерегулирани работи“ - раскажува Петровски.

Цената на шафранот зависи од квалитетот.  Во народот шафранот е познат како златна или божја миродија. 

Ва­жи за билка која по­ма­га при ва­ре­ње­то, но нај­важ­но е што има по­се­бен, из­во­нре­ден вкус, а на ја­де­ња­та им да­ва по­себ­ност ка­ко ни­е­ден друг за­чин.

Шафран најмногу се произведува во Иран, околу Мeдитeранот,  во Франција, Шпанија, Мароко, Грција, Турција, Италија и Австралија. Годишното производство изнесува околу 200 тони. Во Иран се произведува приближно 170 до 180 тони годишно.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Манчевски: Администрацијата од денеска се враќа на работа, да комуницира со мобилни и преку интернет

Манчевски: Администрацијата од денеска се враќа на работа, да комуницира со мобилни и преку интернет

ГОРИВАТА ПОЕВТИНУВААТ: Ќе се точат за половина денар пониски цени

ГОРИВАТА ПОЕВТИНУВААТ: Ќе се точат за половина денар пониски цени

(ФОТО) Редица за субвенции за велосипед и електричен тротинет

(ФОТО) Редица за субвенции за велосипед и електричен тротинет

ЈСП по само неколку дена се предомисли: Укинат бесплатниот превоз за пензионерите

ЈСП по само неколку дена се предомисли: Укинат бесплатниот превоз за пензионерите

Вишок пари од патниците на организираните авионски летови завршија во Фондот на Владата

Вишок пари од патниците на организираните авионски летови завршија во Фондот на Владата

ЕКСПЕРТИТЕ КОНТРА УЈП: Државните субвенции ниту се, ниту можат да бидат даночна тајна

ЕКСПЕРТИТЕ КОНТРА УЈП: Државните субвенции ниту се, ниту можат да бидат даночна тајна

Ваучерите од 100 евра за одмор на домашна адреса

Ваучерите од 100 евра за одмор на домашна адреса

ДДВ со пад од над 30 отсто до мај

ДДВ со пад од над 30 отсто до мај

Од следната недела стигаат владините картички, можете и да ги одбиете

Од следната недела стигаат владините картички, можете и да ги одбиете