15 Август, 2018
0.2445

Наскоро ќе биде познато дали има ефект од земјоделските субвенции

Објавено во: Агробизнис 08 Јуни, 2018

Наскоро ќе биде познато дали има ефект субвенционирањето на земјоделието од страна на актуелната, но и претходната власт во Македонија.

Резултатите од контролите што ги правеа независните експертски тимови од ЕУ во врска со досегашниот ефект од земјоделските субвенции се очекуваат за еден до 1,5 месец.

Истото го потврди директорот на Платежната агенција, Николче Бабовски. За оваа година предвидени е исплата на шест милијарди денари исплата на субвенции за фармерите.

Искористеноста на субвенциите за 2017-та е 97 отсто или се исплатени 5,902 милијарди денари. Претходната година, пак, 2016-та, реализацијата на субвенциите беше 99 отсто 

Можеби ќе ве интересира

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Цената на сливите два до осум денари, лани беше 20 денари

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Регион „мотор“ на македонското земјоделство – може ли да ја нахрани државата?

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Непостојаност на откупните цени на примарните земјоделски производи

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Министерство за земјоделство: Да не се прави вештачка криза со сливите

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Последните „џиновски“ праски од Росоман нема да стигнат до Русија ?

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Русија ги стопира македонските праски и кајсии

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата

Пад на осигурувањето, поради одлуката на Владата