24 Јуни, 2019
0.0238

НЕ ЧЕКАЛЕ РАБОТАТА ДА ИМ ПАДНЕ ОД НЕБО: Млад брачен пар почнал свој бизнис

Објавено во: Агробизнис, Балкан 19 Септември, 2018

Брачниот пар Ивана и Шаре од Ада се одлучиле да се занимаваат со производство и преработка на овошје. 

Тие прават домашен мармалад од кајсија, капина, малина, аронија, и црна рибизла. 

Своите производи ги нудат на пазар или на манифестации во Нови Сад, Суботица, Палич, Бачка Топола и други места. 

„Насадите со аронија и црна рибизла ги проширивме лани и мислам дека не згрешивме“ - велат тие. 

За кајсиите додаваат дека има години кога ќе измрзнат и остануваат без род. 

Нивна амбиција е да почнат да прават сушени сливи, чипс од јаболка и круши, сушен домат и слично. 

Свежото овошје се продава во сезона, а сушеното може да се продава цела година. 

Првите искуства им се позитивни, затоа што луѓето се заинтересирани. 

Можеби ќе ве интересира

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

Јанковска: Праската што се бере оди за извоз

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ со нов систем за авионско засејување на облаците, до заштита на земјоделското производство од град

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите