12 Август, 2020
0.0364

Не е само еден: Тринаесетте македонски острови

Објавено во: Стил 02 Декември, 2019

Малку е познато дека нашата земја освен островот Голем град на Преспанското езеро, има и други острови. Секако, се работи за оние на вештачките езера или речните острови кои се мали, но атрактивни се и восхитуваат со својата убавина.

Според најновите стручни истражувања, во земјата има 13 острови кои ја задоволуваат формалната дефиниција (копно од барем 1 хектар, обиколено со вода), но речни острови има околу 50. Освен оној кој е на Преспанското езеро и е природен, останатите дванаесет некогаш биле возвишенија на копно. 

Целиот текст на Машки магазин, овде

Можеби ќе ве интересира

Охридско лето: празнување на музичкиот гениј Бетовен по повод 250 години од неговото раѓање

Охридско лето: празнување на музичкиот гениј Бетовен по повод 250 години од неговото раѓање

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК

ШТО СЛУШААТ ПОЗНАВАЧИТЕ НА ДОБРИОТ ЗВУК