26 Април, 2019
0.0315

Не можев да бирам, ама среќна сум што те имам!

Објавено во: Стил 21 Март, 2019

Јас сум Мимоза, мајка на Илина (15 години). Некои нѐ познавате, некои не. Речиси од раѓањето на мојата ќерка водам дневнички записи за патешествијата кои ги минуваме како семејство. Илина има Даунов синдром. Не е како другите деца. Не е како мене или како вас. Подобра е.  

Низ годините го научив тоа и ова е единствената работа за која можам да се заколнам, без око да ми трепне.

Дали ова важи за мене? Не знам. Пред некој ден брзавме накај „Детскиот културен центар Карпош“ на проба за приредба по повод светскиот ден на луѓето со Даунов синдром - 21 март. На семафорот стојат мајка и две девојчиња на возраст околу 10 и 12 години. Едното во шок се џари во Илина. За миг вознемирено помислувам - боже, сѐ уште ли постојат деца кои никогаш не виделе човек со Даунов синдром?

Целиот текст посветен на денешниот ден за лицата со Даунов синдром читајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

(ФОТО) Ние секогаш имаме идеја: Како да го разубавите домот за Велигден сами ...

(ФОТО) Ние секогаш имаме идеја: Како да го разубавите домот за Велигден сами ...

Менаџерски синдром/Burn-out синдром– болест на модерното време!

Менаџерски синдром/Burn-out синдром– болест на модерното време!

Со Андрија пак верувам дека постои некој за секого: Јана Стојановска планира свадба во Белград

Со Андрија пак верувам дека постои некој за секого: Јана Стојановска планира свадба во Белград

Ај доста глумиме

Ај доста глумиме

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар