24 Мај, 2019
0.0217

Не знаат за сообраќајни гужви и несреќи, не се гушат во бензин: Земја во која здравјето е на 1 место!

Објавено во: Стил 12 Март, 2019

Живот без велосипеди во Холандија е незамислив. Во земја со 17 милиони жители, се наоѓаат 23 милиони велосипеди и на секое семејство во просек доаѓаат три велосипеди.

Холанѓаните,  велосипедите најмногу ги користат како превоз до работа или за превоз на децата во школо и го користат како превозно средство без разлика на временските услови. Според истражувањата, велосипедот во оваа земја во 22% се користи за работа, 18% за одење во школо и 14% за одење на пазарување.

Кога се работи за користење на велосипедот по полови, Холанѓанките за 80% повеќе го користат велосипедот од мажите во таа земја.

Велосипедот во оваа земја е популарен поради фактот дека е корисен за здравјето, поради избегнување на големите гужви во сообраќајот, но и поради економичност.

Во Холандија секоја година се продаваат милион велосипеди, населението во голема мерка е заинтересирано за половни, така што повеќето од популацијата возат половни велосипеди.

Масовното поставување на велосипедски патеки во Холандија почнало по протестите во 1970-тите години кога се одржани поради зголемениот број на сообраќајни незгоди во таа земја.

Во Холандија денеска се наоѓаат вкупно 35 000 километри велосипедски патеки, што е многу близу до обемот на Земјата по екваторот (40 077 км). Годишниот поминат пат со велосипед во оваа земја по глава на жител изнесува 888 километри.

Освен домашното население, велосипедот е многу популарен како превозно средство и кај туристите, па така и големиот број туристи кои изнајмуваат велосипед при посета на знаменитости.

Можеби ќе ве интересира

Интервју Ивановска: Непотизмот во системот на вработување ги исели квалификуваните кадри

Интервју Ивановска: Непотизмот во системот на вработување ги исели квалификуваните кадри

„Женски магазин“ на Крф: Една поинаква традиција на магичниот остров

„Женски магазин“ на Крф: Една поинаква традиција на магичниот остров

Мајка

Мајка

Нема да бидам ѓубре и ќе оставам половина од медот за пчелите: Интервју со Дритон Вејсели

Нема да бидам ѓубре и ќе оставам половина од медот за пчелите: Интервју со Дритон Вејсели

ФИРОМ ти си гордост наша?!

ФИРОМ ти си гордост наша?!

(ФОТО) Од аеродром на матура: Гиговска цела во розево!

(ФОТО) Од аеродром на матура: Гиговска цела во розево!

(ГАЛЕРИЈА) ЕКСПЛОЗИЈА НА БОИ: Women'secret костими за капење 2019

(ГАЛЕРИЈА) ЕКСПЛОЗИЈА НА БОИ: Women'secret костими за капење 2019

Крени рачна!

Крени рачна!

Свирев гитара за да преживеам, а сега луѓето ме плаќаат за луксузни парфеми: Интервју со Паоло Терензи

Свирев гитара за да преживеам, а сега луѓето ме плаќаат за луксузни парфеми: Интервју со Паоло Терензи