13 Ноември, 2019
0.0170

Немаше момент - „Никола е различен“: Топлата приказна на Никола и Росица Колеви

Објавено во: Стил 29 Април, 2019

Не се сеќавам дека имав „еурека“ момент или „конечно сфаќање“ дека Никола е различен. Прифаќањето се одвиваше природно, а тој беше едноставно мојот помал брат кој можеби почесто од некој со типичен развој имаше потреба од мојата помош и сестринска заштита, вели Росица Колева, дефектолог и сестра на момче со Даунов синдром

Да се има брат или сестра со попреченост е искуство кое малкумина го споделиле со пошироката јавност. Не толку поради стравот од стигмата, туку поради тоа што, вообичаено, главниот збор во ваквите исповеди, го имаат родителите. Сепак, меѓу најзначајните и најпоттикнувачките ликови во животот на луѓето со попреченост се токму нивните браќа и сестри. Од нив тие учат, покрај нив растат, на нив се угледуваат. Тие им го осветлуваат патот, им измамуваат насмевка на лицата и им се најголемата поддршка.

Приказната за Никола и Росица Колеви е приказна за еден нежен, грижлив и полн со љубов братско-сестрински однос. Предизвиците со кои се соочувала во процесот на растењето покрај брат со Даунов синдром, ја изградиле оваа млада жена во она што е - врвен професионалец од областа на дефектологијата и своевиден пионер кој постојано трага по нови начини како да ги открие и развива потенцијалите на лицата со пореченост.

Целата приказна на Женски магазин овде

Можеби ќе ве интересира

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни

(ФОТО) Маркијан ги научи бројките, посакувам да научи и да чита: Синот на Ребека наполни 13 години

(ФОТО) Маркијан ги научи бројките, посакувам да научи и да чита: Синот на Ребека наполни 13 години

Нова епизода од Сезона 5 на Фчераши новости

Нова епизода од Сезона 5 на Фчераши новости

(ФОТО) Во ист стил: Елена Ристеска и момчето за првпат во јавност

(ФОТО) Во ист стил: Елена Ристеска и момчето за првпат во јавност

Трпи бабо за убавина

Трпи бабо за убавина

Ги искористуваат сопствените дете: Што се крие зад фотографиите на совршените мајки на Инстаграм?

Ги искористуваат сопствените дете: Што се крие зад фотографиите на совршените мајки на Инстаграм?