24 Април, 2019
0.0218

Никому не враќајте му зло за зло: Кога некој сака да ве понижи-направете го ова!

Објавено во: Стил 21 Февруари, 2019

Добро прочитајте и запамтете ја оваа приказна, па кога забележите дека некој сака да ве навреди или понижи, направете го ова и ќе излезете од целата ситуација како победник!

Постоел еден монах кај кој по совет доаѓале луѓе од најоддалечените краеви а важел за личност која секогаш е смирена и за човек кој е невозможно да го навредите.

За тоа слушнал некој злобник и одлучил да го тестира мудрецот. Отишол кај него и веднаш штом го здогледал почнал да го навредува и понижува најлошо што можел. Откако останал без навредливи зборови, на момент застанал и вчудоневиден сфатил дека монахот и понатаму е смирен и прибран како и пред неговото доаѓање.

Тоа страшно го изнервирало злобникот, па продолжил да пцуе уште полошо од почетокот, но залудно-изгледа дека тоа до мудрецот воопшто не допирало.

Кога останал без пцовки и ја изгубил целата енергија, човекот одлучил да му пријде на монархот и да ја дознае неговата тајна.

„Ги разбирам јас тие ваши духовни тајни и како, не ви е грижа што другите луѓе мислат и говорат, но јас те понижив и навредив, треба да научиш дека мораш да се бориш за себе“, му рекол човекот.

„Синко, може ли јас да ти поставам само 2 прашања?“-го запрашал монахот проговорувајќи за прв пат.

„Секако“, рекол човекот.

Ако ти мене ми донесеш подарок, а јас не го прифатам, на кој тој подарок и понатаму му припаѓа“?, запрашал мудрецот.

„Па, ако не го прифатиш подарокот, тогаш тој и понатаму ми припаѓа мене“, одговорил злобниот човек.

„А сега, сине мој, ако ти за мене имаш само навреда а јас не ја прифатам, на кој таа и понатаму му припаѓа?“, заклучил мудрецот, се свртел и си отишол, а злобникот останал во чудо.

Никому не враќајте му зло за зло, настојувајте околу добра не само пред Бог, туку и пред сите луѓе. Ако е можно, колку  е до вас, имајте мир со сите луѓе.

Можеби ќе ве интересира

Ај доста глумиме

Ај доста глумиме

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Трчаме на 13 хектари површина по несовесните посетители: Интервју со Тина Мицковска од ЗОО Скопје

Трчаме на 13 хектари површина по несовесните посетители: Интервју со Тина Мицковска од ЗОО Скопје

Цената на слободата

Цената на слободата

(ФОТО) Перо Антиќ со коса: Ретро мода на познатите

(ФОТО) Перо Антиќ со коса: Ретро мода на познатите

Пукна бракот на Адел-пејачката со моќен глас се венчаше тајно, а сега се разведува

Пукна бракот на Адел-пејачката со моќен глас се венчаше тајно, а сега се разведува