03 Октомври, 2023
0.0249

Објавена огромна студија за несаканите ефекти од вакцините на Фајзер, Модерна и „Џонсон и Џонсон“

Објавено во: Свет 17 Ноември, 2021

Добивај вести на Viber

Нема зголемен ризик од смрт од причини кои не се поврзани со КОВИД-19 кај луѓето кои биле вакцинирани против болеста во споредба со невакцинираните, според големата студија на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) спроведена на 11 милиони луѓе.

Покрај тоа, студијата покажа дека примателите на вакцини имале пониски стапки на смртност од различни болести неповрзани со ковид 19 отколку невакцинираните поединци, откако се приспособиле за возраста, полот, расата, етничката припадност и другите демографски карактеристики и каде била спроведена студијата.

Споредена смртноста од причини кои не се поврзани со Ковид-19

Во воведот на трудот, авторите посочуваат дека некои случаи на смрт по вакцинацијата се пријавени во Американскиот систем за известување за несакани настани за вакцини (VAERS). Ваквите настани може да се резултат на вакцинација, но не мора, бидејќи се очекува некои луѓе да умрат од различни причини во секое време во текот на неколку недели од годината, дури и неколку недели по примањето на вакцината.

За да се знае дали постои врска помеѓу вакцинацијата и смртта, неопходно е да се спореди смртноста кај вакцинираната и невакцинираната популација од причини кои не се поврзани со Ковид-19, на пример, од срцев или мозочен удар. Треба да се очекува дека ќе има помалку смртни случаи меѓу вакцинираните од ковид-19, што го потврди и студијата - стапката на смртност беше многу пати поголема кај невакцинираните.

Внимателно избрани споредливи групи

Беше избрана групата на невакцинирани лица за кои инфекцијата со ковид 9 не беше потврдена во рок од 30 дена од почетокот на студијата.

За да се обезбеди споредливо однесување за барање здравствена заштита меѓу оние кои ја примиле вакцината и оние кои не ја примиле, невакцинираните подобни лица беа избрани од оние кои примиле најмалку една доза вакцина против грип во последните две години. Ова ја избегна можноста причината за зголемената смртност кај невакцинираните да биде неподготвеноста да бараат здравствени услуги, вклучително и неподготвеноста да се вакцинираат воопшто.

Кохортната студија беше спроведена од декември 2020 до јули 2021 година меѓу 11 милиони луѓе вклучени во Vaccine Safety Datalink (VSD).

VSD е проект за соработка помеѓу Канцеларијата за безбедност на вакцинација на ЦДЦ и девет здравствени организации, а неговата улога е да собира електронски здравствени податоци, вклучително и информации за вакцините.

Меѓу вакцинираните, имаше помалку смртни случаи од сите не-ковид-причини

За да се спореди смртноста во двете групи, тимот анализирал податоци од 6,4 милиони вакцинирани и 4,6 милиони демографски слични невакцинирани. Примателите на вакцини одобрени во САД, но и во Европа - Pfizer-BioNTech Comirnaty, Moderna Spikevax и J & J / Janssen - се покажа дека имаат помал ризик од смрт отколку невакцинираните.

По исклучувањето на смртните случаи поврзани со ковид-19, стандардизираната стапка на смртност (SMR) по првата доза беше 0,42 за Pfizer-BioNTech и 0,37 за Modernа и 0,35 и 0,34 по втората доза. Овие стапки беа пониски од стапката 1,11 кај споредливата група на невакцинирани. Меѓу примателите на вакцината Џонсон, вкупниот SMR беше 0,84, што е повторно пониско од стапката од 1,47 меѓу невакцинираната споредлива група.

Немаше разлика во смртноста кај младите

Кај испитаниците на возраст од 12 до 17 години, ризикот од смртност не се разликувал помеѓу оние кои биле вакцинирани со вакцината Фајзер и оние кои не биле вакцинирани. Во текот на студијата, 12 смртни случаи се случиле во оваа возрасна група.

Врз основа на овие резултати, ЦДЦ препорача сите постари од 12 години да се вакцинираат.


извор:index.hr

Можеби ќе ве интересира

МАСК ЈАВНО ГО ИСМЕА ЗЕЛЕНСКИ, СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ГОРАТ: „Кога ќе поминат пет минути, а не сте побарале милијарда долари помош“

МАСК ЈАВНО ГО ИСМЕА ЗЕЛЕНСКИ, СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ГОРАТ: „Кога ќе поминат пет минути, а не сте побарале милијарда долари помош“

ЗИМАТА И СНЕГОТ ПРИСТИГНУВААТ ВО ЕВРОПА: Попоски вели дека североистокот и истокот ќе бидат зафатени од првиот студен бран, а еве какво ќе биде во Македонија

ЗИМАТА И СНЕГОТ ПРИСТИГНУВААТ ВО ЕВРОПА: Попоски вели дека североистокот и истокот ќе бидат зафатени од првиот студен бран, а еве какво ќе биде во Македонија

БЕЗ ОВА ЗЕЛЕНСКИ ЈА ГУБИ ВОЈНАТА: Украина останува без поддршка од најголемите сојузници, паниката никогаш не била поголема

БЕЗ ОВА ЗЕЛЕНСКИ ЈА ГУБИ ВОЈНАТА: Украина останува без поддршка од најголемите сојузници, паниката никогаш не била поголема

„ПРОГНОЗИТЕ ЗА СНЕГ СЕ СТАРИ, ДОПРВА ДОАЃААТ НОВИ!“ Ќе ги зголемат ли новите анализи предвидувањата за снежни врнежи во Европа?

„ПРОГНОЗИТЕ ЗА СНЕГ СЕ СТАРИ, ДОПРВА ДОАЃААТ НОВИ!“ Ќе ги зголемат ли новите анализи предвидувањата за снежни врнежи во Европа?

Америка има план за Украина, тајни документи откриваат детали

Америка има план за Украина, тајни документи откриваат детали

Соседна земја на Македонија забрани влез на возила со руски таблички

Соседна земја на Македонија забрани влез на возила со руски таблички

Голем пожар во Исмаилија на Суецкиот канал, испратени воени авиони, повредени најмалку 30 лица

Голем пожар во Исмаилија на Суецкиот канал, испратени воени авиони, повредени најмалку 30 лица

ИСЛАНД Е НАЈБЕЗБЕДНА ЗЕМЈА, СРБИЈА ИЗНЕНАДУВА! Еве каде е Македонија

ИСЛАНД Е НАЈБЕЗБЕДНА ЗЕМЈА, СРБИЈА ИЗНЕНАДУВА! Еве каде е Македонија

СИНОТ НА ПРИГОЖИН ГО ПРЕЗЕМА ТРОНОТ НА „ВАГНЕР“? Павел Пригожин преговара со руската национална гарда

СИНОТ НА ПРИГОЖИН ГО ПРЕЗЕМА ТРОНОТ НА „ВАГНЕР“? Павел Пригожин преговара со руската национална гарда