22 Април, 2019
0.0213

OД ОВА МОЖЕ ДОБРО ДА СЕ ЖИВЕЕ: Цели 25 години сади лековити билки

Објавено во: Агробизнис 08 Февруари, 2019

Горан Јукиќ од Ваљево повеќе од 25 години се занимава со собирање и одгледување на лековити билки, пишува српски Курир

Вели дека сега има експанзија за здрави намирници, а многу од нив одат за извоз. 

„Секогаш нешто е во мода, прво беа билки од Јужна Америка, па од Кина, па сега се популарни оние од Русија. Луѓето ќе прочитаат нешто и веднаш доаѓаат да го бараат“, вели Јукиќ. 

Миодраг Јовановиќ кој живее во околината на Лозница, се занимава со оваа работа, иако зема пензија, и претходно бил водоинсталатер. 

Поради новата работа од декември до април, тој повеќе е на дрво отколку на земја.

Собира плодови од паразитската билка, бела имела, кои имаат лековити својства. 

Најчесто ја наоѓа на јаболка и сливи. 

„Секој ден берам, продавам по стотина килограми и тоа ми носи заработка“, вели тој. 

Во Србија 5.000 хектари земја се засадени со лековити билки. Килограм од некоја лековита билка се продава од 300 до 500 динари. 

Можеби ќе ве интересира

Инцидент во Аеродром: Го сликал гласачкото ливче

Инцидент во Аеродром: Го сликал гласачкото ливче

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи

Со измените во Законот за вино се воведуваат нови производи