30 Мај, 2024
0.0403

Одгледувачите на канабис во Македонија ги губат лиценците, бизнисот им станува неисплатлив

Објавено во: Економија 04 Мај, 2023

Добивај вести на Viber

Само во првите четири месеци од годината Влада одзеде десетина лиценци на компании за одгледување на канабис за медицински цели. Се работи за зачестена појава во изминатиот период, ако се знае дека претходно можеше да се случи една-две компании за одгледување на канабис да престанат со работа во текот на годината.

Само во текот на изминатиот април без лиценца останаа одгледувачите „Каноби“, „Кабеири“', „Андерсон Леонард Фармацеутикал“, „Реј Грин“, „Канафилд“, „Крушево Веед Инт“, сите со седиште во Скопје, како и „Солидис Хербал“ од Струмица, „Грин Медикал Терапи“, од Чучер Сандево и „Беланџ“ од битолско Кравари. Претходно во текот на 2023 без лиценца останаа и „Гри&Био Фарм“ и „Греенго 2018“ од струшка Драслајца.

Иако неколку од оние на кои Владата им ги одзема претходно доделените одобренија за работа во медиумите беа поврзани со претходни полициски акции, Костадин Дуковски, претседател на здружението „Макканабис“, објаснува дека тоа е резултат на губење на бизнис интерес, затоа што власта не им овозможила на компаниите олеснувања во извозот.

- Владата не го оствари ветеното дека ќе се донесе Предлог-законот со кој ќе беше овозможено да се извезува цвет и овие фирми ја загубија секоја надеж. Тие сами пријавиле да им се одземе лиценцата или пак тоа Владата го прави автоматски штом претпријатијата ќе ги одјават вработените, вели Дуковски.

Изминатите години одгледувачите на канабис интензивно бараа од Владата со законска интервенција да дозволи извоз на цвет од канабис. „Макканабис“ предупредуваше дека има големи дневни загуби затоа што ја немаат оваа можност. Пораката беше дека на странски компании кои инвестирале милиони евра тоа им било ветувано повеќе пати.

- Во наредниот период очекувам во Македонија да останат да работат само уште десетина одгледувачи на канабис за медицински цели, но и тие ќе работат со неповолен економски резултат, изјави Дуковски.

Влада со одлука на минатогодишната седница му ја одзеде дозволата за одгледување на канабис за медицински цели на Фарма Медика Канабис, каде што, според претходни медиумски објави, сопствеништво имаат братучедите на поранешниот македонски премиер Зоран Заев - Бобан Заев, Трајче Заев и Катерина Бојовиќ Заева. Подоцна тие за медиумите рекоа дека е загубен интересот и исплатливоста во работењето.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ФАКТОР ИСТРАЖУВА: Сватовите на Али Ахмети со најголеми добивки од бизнисите во Кичево

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

ЗЛАТНАТА КОКОШКА НА ФАРМАЦЕВТСКАТА ИНДУСТРИЈА - продажбата на овие лекови ќе надмине 150 милијарди долари

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

На спектакуларен настан, „Тиквеш“ ги претстави вината од брендот „Луда Мара“

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

ШТО Е ПРИОРИТЕТ: „Хотели Метропол“ намени за инвестиции најголем дел од добивката, 415 илјади евра

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

АДСПД СТОПАНИСУВА СО 1.171 ОБЈЕКТИ И ОД НИВ 51 ПРОЦЕНТ НЕ Е ИЗДАДЕН ПОД ЗАКУП: Ревизија излезе со извештај за стопанисувањето со станбен и деловен простор

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

КАКО СВЕТОТ ЗАПАДНА ВО ДОЛГ ОД 315 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ? Секој од нас должи 39.000 долари

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

НОВОГОДИШНИ БОНУСИ, ВИСОК К15, ДЕЛ ОД ДОБИВКА НА СМЕТКА - која е компанијата што има олку среќни вработени, а има и богати награди за менаџерите

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВРОПА ВРБУВА 11 МИЛИОНИ ТУРИСТИЧКИ РАБОТНИЦИ - сепак, платите не се доволни, па имаат и втора дејност

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили

ЕВЕ КАКО СЕ ПРОДАВАА НАЈГОЛЕМИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ГИГАНТИ НА БАЛКАНОТ: Прво беше подготвен теренот со светските сили