17 Јуни, 2019
0.0157

Откриени заразни ларви кај свињите во Србија

Објавено во: Агробизнис 26 Декември, 2018

Во подрачјето на Поморавскиот округ во Србија откриена е болеста трихинолоза во примероци месо од домашна свиња, јави Танјуг. Оваа година, ова е петти случај на трихинелоза кај домашни и диви свињи во регионот на Свилајнац.

Претходно, исто така во овој дел од Србија, заклана е свиња заболена од трихинолоза, но била купена од подрачјето на Браничевскиот округ. Првиот случај на оваа тешко заболување во Поморавскиот регион е откриен на 19 октомври, соопштија од Специјалистичкиот ветеринарен институт за Шумадија и Поморавје.

Трихинелите се ситни црви кои потсетуваат на влакно, а живеат исклучиво паразитски живот во цревата и мускулите на многу месојади и сештојади. Човекот може да се зарази ако јаде свинско месо во кое има ларви, а ветеринарите истакнуваат дека една свиња од 100 килограми може да инфицира 200 луѓе, па и повеќ, ако е голем  бројот на ларви во грам месо.

Извор на зараза е сушено, недоволно смрзнато (ларвите умираат на -37 степени), или недоволно печено месо, особено, шунка и кобасици.


Можеби ќе ве интересира

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

МЗШВ: Откупот на праски се одвива непречено, 60 отсто од извозот е наменет за рускиот пазар

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Ќе најдат ли чаре надлежните за праските на Росоманци

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Сакал да биде професор, но работа нема и сега живее од нешто сосема друго

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Претставници од МЗШВ на средба со производителите на праски и откупувачите

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

Од производство на калинки може да се живее, но под еден услов

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

(ВИДЕО) Производителите на праски го фрлаат својот род

Цело село живее од производство на јагоди

Цело село живее од производство на јагоди

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот

Македонските вина можат да се промовираат во Хрватска, надминат е проблемот за пласман на пазарот