13 Јули, 2024
0.1321

Ова растение е полесно за одгледување од лешникот, а заработката е приближно иста: Бизнис од кој ќе заработува и вашето потомство

Објавено во: Агробизнис 09 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Во последните неколку години расте интересот на српските земјоделци за одгледување на ова овошје, бидејќи може да донесе висока заработка

Кога се пензионирал, агрономот Владан Илиќ решил да засади ореви во неговото родно село Тврдиќи кај Пожега. На површина од еден хектар и 10 ари засадил повеќе сорти и селекции, а неговата плантажа има вкупно 110 дрвја. Ниту еден момент не зажалил, бидејќи оваа одлука се покажала како полн погодок.

Оревот не е дрво кое бара многу внимание, добро раѓа, а откупната цена е задоволителна.

- Чистокрвната сорта се покажа како најдобра, иако многумина фаворизираа други како што е шампионот. Расна секоја година раѓа добро, а и кога се лоши временските услови успева да даде големо количество овошје. Приносите се движат од 20 до околу 40 килограми по дрво. Оревот не бара големи инвестиции, лесен е за одржување. Многу полесно се одгледува од лешниците, а заработката е приближно иста. Не бара многу труд, не му пречи мразот и е отпорен на болести. Единствено треба малку да се почека заработката, не може се веднаш да се добие - вели Владан.

Инвестицијата во орев почнува да се исплатува десеттата година по садењето, а веќе во петнаесеттата приносите се зголемуваат, па може да се заработат десет илјади евра по хектар.

- Имаме наши редовни муштерии, квалитетните ореви секогаш се барани. Понекогаш ги гледам тие црни, префарбани јадра во продавницата. Кај нас тоа не го продаваме на клиенти, само квалитетна копија, со одличен изглед и вкус. Долги години цената за килограм беше околу 900 динари, кога не зафати епидемијата на корона вирусот, муштериите бараа малку да ја намалиме поради тешката ситуација, па цената потоа „падна“ на 700 динари – истакнува Владан.

Овој агроном по професија целото свое знаење го применил на своите плантажи, па успехот не изостанал. Кога знаењето, трудот и креативноста ќе се спојат, резултатот се плантажите како Владан.

- Пред да ги засадам растенијата се консултирав со колегите. Секое дрво беше засадено на растојание од десет метри, ископав бунар, добив цистерна и обезбедив наводнување капка по капка. Ластерите се шират брзо. Што се однесува до оревите, покрај полевањето, потребно е и косење околу дрвјата, но тревата не ја отстранив, туку ја оставив, што се покажа одлично за почвата. Кога ќе дојде жетвата, се тресат со специјална машина закачена на тракторот и се купува подоцна - вели овоштар од селото Тврдиќи кај Пожега.

Во Србија годишно се произведуваат околу 20.000 тони ореви, но тоа не е ни мал дел од она што би можело да се соберат доколку имаа повеќе насади. Сепак, во последните неколку години расте интересот на српските земјоделци за одгледување на ова растение, бидејќи може да донесе висока заработка. Експертите велат дека животниот век на ова растение е исклучително долг и трае од 50 до 80 години, па не залудно се вели дека оревите се садат за потомството, бидејќи внуците и правнуците можат добро да живеат од нивните плодови.


извор: телеграф.рс

Можеби ќе ве интересира

ПАМУК, ЛЕН, СУСАМ, АФИОН, ХМЕЉ: Кои култури ги снема на наше тло, а кои се во ризик дека ќе им се случи истото?

ПАМУК, ЛЕН, СУСАМ, АФИОН, ХМЕЉ: Кои култури ги снема на наше тло, а кои се во ризик дека ќе им се случи истото?

ВЕЌЕ ГИ ИМА НА ПАЗАРИТЕ, РОДОТ Е ДОБАР: Дали е ова година на крушата?

ВЕЌЕ ГИ ИМА НА ПАЗАРИТЕ, РОДОТ Е ДОБАР: Дали е ова година на крушата?