19 Јули, 2024
0.0252

Оживејаа села, капина на 500 хектари

Објавено во: Агробизнис 10 Февруари, 2017

Добивај вести на Viber

Општина Куршумлија во Србија со 20 милиони динари ќе го поттикнува земјоделството. 

Оваа програма е од пред 5 години и на оние кои подигаат насади со овошје и зеленчук им се дава помош. 

Околу реките Топлица и Кошаница се засадуваат капини и малини. 

Целта е да се поттикнат младите да се вратат на село и да заживеат селата. 

Неколку села веќе се заживеани, а младите подигаат плантажи од кои имаат пристоен живот. 

Ова е мотив локалните власти да ги зголемат финансиските средства за оваа намена. 

Во селата има и неколку откупни станици.