Пет причини зошто е добро да грицкате кикирики
Објавено во: Стил 05 Ноември, 2014 19:15
Оваа „занимација“ е вистонска енергетска бомба преполна со калории, но нутриционистите и понатаму ја препорачуваат нејзината повремена конзумација. Кикириките спаѓаат во семејството на мешунките, а богати се со витамини и минерали кои му годат на здравјето.
1. Го намалуваат холестеролот
На непржените кикирики, особено оние во лушпа, не им се додадени маснотии и сол индустриски, па станува збор за здрави намирници со бројни нутритивни својства. Кикириките се богати со здрави маснотии кои го намалкуваат штетниот холестерол, и така ги штитат срцето и кардиоваскуларниот систем.
2. Го урамнотежуваат шеќерот
Една студија покажала дека внесувањето на кикирики или путер од овие плодови во организмот може да го урамнотеќи шеќерот во кевта и така да се спречи развојот на дијабетес од типот 2.
3. Ја убиваат гладта
Кикириките се едни од најздравите грицки. Ги збогатува вкусот кој е заситен, а со тоа и добар сојузник во слабеење. Штом почуствувате глад помеѓу оброкот, заборавете на чоколада и чипс и посегнете по оваа солена грицка.
4. Го поттикнуваат памтењето
Овие грицки се одлична храна за мозокот бидејќи содржат витамин Б3 кој ја поттикнува работата на целиот орган и памтењето.
5. Богатство на хранливи материи
Дозрејувањето на плодот во заштитната лушпа им овозможува на кикириките да ги задржат сите хранливи материи, вклучувајќи и важни минерали како цинк и железо што допринесува за здравјето на целиот организам.
* Македонска берза и оваа година во соработка со Фактор доделува повеќе награди во различни категории за „Акција на годината“ при тргувањето со хартии од вредност.
Еден од критериумите за доделување на признанијата ќе биде и мислењето на јавноста. Гласањето ќе се одвива до 12 декември, а предвиден термин за доделувањето на самите награди е 23 декември.
Од таму, може да гласате за едно од следните котирани друштва:





