14 Април, 2024
0.0248

ПО ПАДОТ НА ВРЕДНОСТА НА БИТКОИНОТ, ДОЈДЕ ДО ПЕСВРТ: сега ги собори сите рекорди. Што се случува?

Објавено во: Финансии 02 Март, 2024

Добивај вести на Viber

По падот на цената на биткоинот во 2022 година и бројните проблеми со кои се соочуваше целиот криптомаркет, од средината на септември минатата година владееше нов бран на оптимизам, кој за само неколку месеци ја врати цената на биткоинот на рекордно ниво, моментално повеќе од 62 илјади долари за еден биткоин.

Поради ова, предвидувањата за раст се вратија на 100 илјади долари до крајот на оваа година, можеби и порано. Ова е одлична вест за оние кои се занимаваат со криптовалути бидејќи растот на биткоинот историски е поттикнат од растот на цените на сите други криптовалути.

Цената драматично расте, од нешто помалку од 30.000 долари минатиот септември до сегашните над 62.000 долари за биткоин, што потсетува на скоковите на цените во средината на 2021 година, крајот на 2020 година, првата половина на 2019 година и крајот на 2017 година.

Историјата на биткоинот е полна со ненадејни скокови на цената проследени со подеднакво брз пад, што е и предност и недостаток, во зависност од тоа што се очекува од него и како е наменет да се користи. Очекувањето дека биткоинот ќе достигне психолошка цена од 100 илјади долари не е ново, тоа трае со години. Масовно се прошири веќе во втората половина на 2020 година, кога беше еден од големите скокови во цената, исто како и сега.

Од средината на 2019 година до март 2020 година, цената се зголеми од 10.000 долари за биткоин на речиси 60.000 долари, но потоа пазарот падна и цената падна на приближно 35.000 долари.

Набргу потоа, цената повторно скока, а очекувањата за достигнување на психолошката цена од 100.000 долари се враќаат, поттикнати од медиумите специјализирани за следење на крипто-пазарот, крипто аналитичарите и крипто проповедниците. Сега кога цената се врати на рекордни нивоа што не се забележани од врвот на „биткоин манија“ во ноември 2021 година, 100.000 долари по биткоин за многумина изгледаат како сигурна работа.

Поентата е дека сите предвидувања во однос на цената на биткоинот треба да се земат со голема резерва оти досега имаше многу предвидувања кои беа „докажани“ и не се остварија. Напротив, ваквите предвидувања често му претходеа на падот на пазарот, а „крипто инсајдерите“ кои ги прогласија не трпеа никаков ризик за репутацијата.

Досега овие предвидувања беа истрошени толку многу што веќе никој не ги сфаќа сериозно и повеќе служат како алатка за „пумпање“ на растот кога цената ќе се зголеми и за обид да се запре падот кога цената се намалува.

Историјата на биткоинот и криптовалутите воопшто е кратка, но со оглед на флуктуациите во цената, променливиот наратив за тоа што се криптовалутите, какви треба да бидат и како се користат, интензитетот на создавање нови криптовалути, цела низа пропаднати проекти и неисполнети ветувања, измами и друга динамика поврзана со нив... отвара многу прашања

Друго прашање е дали биткоинот и другите криптовалути во денешната форма и начинот на кој се користат ги исполнуваат идеите и желбите на нивниот творец, митскиот Сатоши Накамото, кој сè уште не знаеме точно кој бил. И подобро е да не навлегуваме во тоа како употребата на биткоин ја замислувале неговите најрани корисници, пред да стане она што е денес.

Имајќи предвид дека бројните предвидувања за движењето на цената на биткоинот се покажаа како целосно погрешни, без разлика дали доаѓаат од „крипто експерти“ и „криптопроповедници“ или криптоскептици, секое објаснување за движењето на цената на биткоинот е автоматски сомнително.

Но, последниот пораст на цената има „фундаментални“ причини, барем според крипто заедницата. Имено, оваа година т.н преполовување, што накратко значи дека „наградата“ во биткоини што ги добиваат рударите треба да се намали.

За оние кои не се солидно упатени во биткоин, ова веројатно им звучи како бесмислена реченица, но во светот на крипто, преполовувањата се многу важни настани. Причината е начинот на кој функционира биткоинот.

Како се ископува биткоинот?

Сите трансакции во биткоини се евидентираат со помош на блокчејн технологијата, т.е. блокови. Блокчејновите ги снимаат сите трансакции од создавањето на биткоин до денес и теоретски ништо не може да се промени. Откако ќе се изврши одредена трансакција, таа останува засекогаш запишана.

Рударството е процес на проверка на трансакциите со биткоин, потврдувајќи дека новите трансакции се конзистентни со старите. Ова осигурува дека никој не може да „измисла“ некаква трансакција и на тој начин да добие пристап до одредени средства.

Како награда за верификација, рударите добиваат нов биткоин, кој треба да ги покрие нивните трошоци за рударство. Кога биткоинот првпат оживеа, рударството можеше да се врши на обични компјутери или на неколку поврзани компјутери, па затоа бараше големи простории исполнети со компјутерски графички картички (GPU), а денес се користат интегрирани кола (ASIC) специфични за апликациите.

Графичките картички не се доволно ефикасни долго време. Во првите неколку години, биткоинот можеше да се ископува од мала соба со опрема што може да се купи во која било продавница за хардвер. Ова веќе не е можно бидејќи пресметковните операции што мора да се извршат се премногу сложени за обичните компјутери да можат да ги извршат во разумен рок.

Намалувањето на наградата што ја добиваат рударите за проверка на трансакциите со биткоин на блокчејнот на само половина од она што беше порано, треба да ја намали профитабилноста и да го забави создавањето на нови биткоини. Ова ја намалува понудата на биткоини, а секое намалување на понудата, заедно со постојаната побарувачка, доведува до зголемување на цената. Или така се верува во крипто заедницата.

Биткоинот дефинитивно не стана она што се тврдеше дека е пред неколку години, алтернативна валута која ќе им овозможи на луѓето да се ослободат од централните банки, комерцијалните банки и другите финансиски институции.

Повеќе се користи како инвестиција, а притоа и високоризична. Тоа е подобро прифатено во земјите со нестабилни традиционални финансиски системи, како што се Индија, Нигерија, Виетнам, Индонезија и Бразил, отколку во земјите со стабилни финансиски системи, како што се членки на ЕУ, Јапонија, Јужна Кореја, Обединетото Кралство и Канада. Исклучок се САД.

Историјата на биткоинот е полна со разни измами, криптобанки кои ветуваа нереални поврати на инвестициите и го критикуваа традиционалното банкарство, а на крајот ги проневеруваа средствата на своите клиенти и учествуваа во други работи.

Најпознатата измама е поврзана со Сем Бенкмен Фрид, основачот на берзата за криптовалути FTX и своевремено еден од најпопуларните членови на глобалната крипто заедница, кој неодамна беше осуден по седум точки од обвинението за измама, заговор и перење пари.

Можеби тие борби за време на раѓањето на биткоинот беа само наоѓање на вистинскиот начин да се користи технологија со голем потенцијал. Биткоинот секако не е она што се очекуваше да биде пред три, пет или повеќе години.

Биткоинот, кој е изолиран од влијанието на класичниот финансиски систем, државните централни банки и државното законодавство, дефинитивно е напуштен. Без оглед на тоа како еволуирал, биткоинот опстанал. Можеби не она што го замислија неговите креатори и најраните корисници, можеби не она што вети дека ќе стане, но барем светот доби нова инвестициска класа.

Секој кој не сака акции, обврзници, недвижен имот или други форми на традиционални инвестиции може да инвестира во биткоин. Но, треба да се запомни дека секоја инвестиција носи ризици, а биткоинот е инвестиција со висок ризик.

Можеби ќе ве интересира

НОВ ПАД НА ПОПУЛАРНАТА КРИПТОВАЛУТА: Еве кои влади поседуваат најмногу биткоини, има ли на пазарите оптимизам?

НОВ ПАД НА ПОПУЛАРНАТА КРИПТОВАЛУТА: Еве кои влади поседуваат најмногу биткоини, има ли на пазарите оптимизам?

Ангеловска-Бежоска: Народната банка втора во светот која учествуваше во пилот проектот на ММФ за оценка на транспарентноста

Ангеловска-Бежоска: Народната банка втора во светот која учествуваше во пилот проектот на ММФ за оценка на транспарентноста

(ВИДЕО) Благодарение на него Норвежаните знаат каде им се парите

(ВИДЕО) Благодарение на него Норвежаните знаат каде им се парите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ГРЦИЈА НУДИ БЕСПЛАТЕН ОДМОР ЗА 25.000 ТУРИСТИ: Внимавајте на условите, а еве ги деталите

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ДЕТАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВОТО ВО РЕГИОНОТ: Македонија и Бугарија имаат најевтини цени според српските медиуми

ВАНКОВСКА КАЖА КОЛКУ ПАРИ ТРОШИ ЗА КАМПАЊАТА: „Дал кој колку можел, 209, 500, 1.000 денари“

ВАНКОВСКА КАЖА КОЛКУ ПАРИ ТРОШИ ЗА КАМПАЊАТА: „Дал кој колку можел, 209, 500, 1.000 денари“

ВРТОГЛАВ ВЕЛИГДЕНСКИ РАСТ НА ЦЕНИТЕ ВО ГРЦИЈА: Апартманите поскапи од луксузни хотели, одат и до илјада евра!

ВРТОГЛАВ ВЕЛИГДЕНСКИ РАСТ НА ЦЕНИТЕ ВО ГРЦИЈА: Апартманите поскапи од луксузни хотели, одат и до илјада евра!

ЕВЕ КАДЕ САКААТ НАЈМНОГУ ДА РАБОТАТ СЕЗОНЦИТЕ: Оваа компанија е прв избор

ЕВЕ КАДЕ САКААТ НАЈМНОГУ ДА РАБОТАТ СЕЗОНЦИТЕ: Оваа компанија е прв избор

СМРТНА КАЗНА ЗА ВИЕТНАМСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Која е Труонг Ми Лан, која си присвои земени заеми во висина од 44 милијарди долари?

СМРТНА КАЗНА ЗА ВИЕТНАМСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Која е Труонг Ми Лан, која си присвои земени заеми во висина од 44 милијарди долари?