12 Јули, 2020
0.0199

Поранешните гувернери Богов и Трпески за Фактор: Нема да има девалвација

Објавено во: Економија 22 Мај, 2020

Приказните за девалвација на денарот се целосно без основа и според економските индикатори стабилноста на денарот воопшто не е загрозена, се согласуваат двајца поранешни гувернери. Претходникот на Анита Ангеловска Бежоска – Димитар Богов и екс гувернерот Љубе Трпески во изјава за Фактор велат дека граѓаните треба да се мирни и дека нема ниту еден параметар кој укажува на пад на вредноста на денарот.

Во изјавата која е прва откако не е гувернер Богов вели дека Народната банка целосно посветено ја врши работата и го одржува стабилен курсот.

„Приказните за девалвација на денарот се целосно без основа. Гувернерката Ангеловска Бежоска врши одлична работа и според економските индикатори стабилноста на денарот воопшто не е загрозена. После бројните слични епизоди во минатото, мислам дека се помалку граѓани и бизниси подлегнуваат на таквите шпекулации. Уверен сум дека Народната банка има целосна контрола на ситуацијата и многу брзо ќе ги увери дека денарот останува стабилен и оние малку граѓани и бизниси кои сеуште подлегнуваат на вакви шпекулации, вели Богов.

Тој моментно работи во ЕБРД но го покрива регионот на Источна Европа и Кавказот, не и земјите од Западен Балкан.

Неговиот колега Трпески вели дека ниту еден параметар не укажува дека е можна девалвација.

„Ние имаме ниска инфлација, а како што се очекуива можна е и дефлација која пак на никаков начин не коинцидира односно не е услов за девалвација. Потоа девизните резерви се на исклучително високо ниво. Ние одржувавме стабилен курс на денарот и со три пати пониски девизни резерви, а не пак сега. Затоа нема никакви причини за загриженост, вели Трпески.

И од Народната банка во неколку наврати уверуваа дека граѓаните треба да бидат спокојни.

„Стабилноста на девизниот курс на денарот била, е и ќе остане наш приоритет. Ние гарантираме дека денарот е и ќе остане стабилен. Апелираме на совесно и одговорно информирање и проверка на вистинитоста на изворите на информации. Секое произволно толкување на информациите, како и пласирањето неточни или непроверени информации во врска со домашната валута може да креира негативни ефекти за македонската економија, веклат од Народната банка

Инаку на крајот на април девизните резерви изнесуваат над 3,15 милијарди евра и во однос на март се повисоки за 142 милиони евра. Нивното ниво е речиси двојно повисоко во однос на кризата во 2008 година.

До сега ниту Народната банка, ниту релевантните меѓународни институции не соопштија дека очекуваат пораст на стапката на инфлација, односно не се очекува раст на цените.

Александра Томиќ


Можеби ќе ве интересира

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

НАВАЛЕТЕ НА ЗЕЛЕНА НАФТА - тие што имаат картички од лани ќе точат веќе од понеделник

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Даноците нема да се менуваат, правичен данок е можен само по долга дискусија

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

Безмалку 4 милиони евра дале Скопјани за „вечен живот“ минатата година

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

МАЛА ПОНУДА НА НАФТА: Во светот вакво нешто немало една деценија

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Ангеловска: Над 187.000 граѓани со домашните платежни картички потрошиле 10.7 милиони евра

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија повикува компаниите да не бидат вклучени во предизборната реторика

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам