26 Април, 2019
0.0319

Пуштете го другиот да биде победник, а Вие имајте сопствен мир

Објавено во: Стил 20 Март, 2019

Да имате мир или постојано да се докажувате пред другите дека сте во право - прашање е сега. 

Одговорот е едноставен.

Не морате во секој дијалог или расправа да имате сопствен епилог или заклучок. Пуштете го другиот да биде победник а вие имајте сопствен мир.

Не морате луѓето да ги терате да мислат онака како што вие мислите, ниту да зборуваат онака како што вие зборувате. Што ќе постигнете со тоа, освен малку да го ‘исчешлате’ вашето его? Ништо повеќе.

Така од нив ќе направите свои непријатели на кои повеќе нема да им биде пријатно во ваша близина, дури и ќе им одите на нерви. Пуштете ги луѓето да мислат дека ќе ве добијат и дури тогаш кога сте вистински победник.

Но тоа секогаш не е лесно.

Да се пушти другиот да биде победник значи да се разбере дека животот е многу повеќе од некое вербално натпреварување или докажување на сопствената интелигенција. Голем број на луѓе никогаш немаат потреба на некој да му докажуваат, бидејќи знаат и веруваат во оние вредности кои се во нив и кои не стануваат ни поголеми ни помали затоа што некој ги признава или не признава.

Тие знаат дека чувството на сигурност не доаѓа од надвор, туку може да го најдете само во себе.

Да се пушти другиот да биде победник значи да се обврзиш пред себе дека егото нема да биде доминантен фактор при донесување на одлуки, туку дека важна улога ќе има вашата душа. Тоа исто така значи дека било какво натпреварување нема да го сфатите како губење на време и разум, туку како загуба на самодовербата.

Да се пушти другиот да биде победник значи да се престане со занимавање со неважни работи и да се влегува во непотребни битки а нашиот фокус да биде само на оние избори кои го прават нашето срце. Затоа пуштете го другиот да биде победник а вие продолжете да ја пишувате вашата животна приказна независно за тоа чија ќе биде последна.

Кога ќе почнете да ги контролирате своите слабости ќе сфатите дека оваа потреба се наоѓа меѓу нив. Одлучете што сакате да добиете од животот а се’ друго турнете настрана.

Кога ќе ви стане сеедно кој ќе биде вербален победник, ќе видите како подобро ќе се чувствувате во сопствената кожа и со тоа ќе станете вистински победник.

Марио Жувела


фото: savjetnik uspjeha

Можеби ќе ве интересира

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

Сонував да бидам морнар, најдов мир на планина: Интервју со Катрин Фринсфелд, раководителка на секторот за култура во германската амбасада

(ФОТО) Ние секогаш имаме идеја: Како да го разубавите домот за Велигден сами ...

(ФОТО) Ние секогаш имаме идеја: Како да го разубавите домот за Велигден сами ...

Менаџерски синдром/Burn-out синдром– болест на модерното време!

Менаџерски синдром/Burn-out синдром– болест на модерното време!

Со Андрија пак верувам дека постои некој за секого: Јана Стојановска планира свадба во Белград

Со Андрија пак верувам дека постои некој за секого: Јана Стојановска планира свадба во Белград

Ај доста глумиме

Ај доста глумиме

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Цитатите на диктаторот Гај Јулиј Цезар: „Коцката е фрлена!“

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

(ФОТО) Британскиот принц Луи наполни 1 годинка

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар

Добар стоматолог мора да има уметничка душа: Интервју со д-р Амела Цана, Директор на Стоматолошкиот клинички центар