25 Март, 2018
0.0620

РАБОТЕН СТАЖ ВО ЕУ: Колку во просек работат граѓаните во земјите членки на ЕУ?

Објавено во: Економија 22 Септември, 2017

Граѓаните на земјите на ЕУ, во просек работат 35,6 години, што е за 1,8 години подолго отколку во 2006 година.

Според податоци на Евростат, траењето на работен стаж е изразено зголемен кај жените-во просек, за 2,5 години, а кај мажите за 1,1 година. За жените во 2016 година просечен очекуван работен стаж изнесувал 33,1 година, во споредба со 30,6 години во 2006. Кај мажите очекуван просечен работен стаж минатата година изнесувал 38 години, наспроти 36,9 во 2006 година.

Показателите за траење на работниот стаж го подразбраат бројот на години во кои секоја личност до 15 години може да очекува во текот на животот да биде активна на пазарот на труд, вработена или невработена, наведуваат од Евростат.

Меѓу земјите членки на ЕУ, Швеѓаните имале најдолг очекуван просечен работен стаж-41,3 години, а во стапката ги следат и Данците и Холанѓаните со очекуван работен стаж во просек од 40,3 односно 40 години.

Во Велика Британија работниот стаж во просек изнесувал 38,8 години, во Германија 38,1, во Естонија 37,8 а во Финска 37,7 години.

На дно на листата е Италија со очекуван просечен работен стаж од 31,2 години.

Меѓу земјите со просечен очекуван работен стаж пократок од 33 години се Бугарија-31,7 години, Хрватска - 32,1 година, Романија-32,4 години, Грција -32,5 години, Белгија-32,6 години, Луксембург и Полска -32,9 години.

Во сите земји членки на ЕУ, исклучиво Летонија и Литванија, во 2016 година се очекувало траењето на работниот стаж да биде подолг за мажи отколку за жени. За вкупно зголемување на работниот стаж меѓу земјите членки воглавно е причина промената во траење на стажот за жени, се наведува во извештајот на Евростат.

Можеби ќе ве интересира

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Асанж со жесток напад врз Марк Цукерберг - Бришете Facebook

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Ќе остане ли Македонија без гувернер се до нови претседателски избори?

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

Владата еднострано ќе го раскине договорот за концесија на „Казандол“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

МЕПСО ги гаси светлата на „Часот на планетата Земја“

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

За прв пат се лета директно од Европа до Австралија

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

Криптовалутата ПЕТРО ќе се конвертира во руски Рубљи

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

СНЕЖАНА ДЕНКОВСКА: Имаме недостиг на работна сила за сите занаети иако имаме голем број невработени

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

За СДСМ растот на платите е потврда за нивните мерки, ВМРО-ДПМНЕ го тврди спротивното

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?

Кој е најатрактивниот банкарски депозит по видување во Македонија?