15 Ноември, 2019
0.0180

Работниците кои седат над 6 часа на биро се по склони кон болести

Објавено во: Стил 23 Април, 2019

Луѓето кои своите работни обврски ги завршуваат пред компјутерот на своето биро, или пак цел ден седат пред цел куп на документи треба да прават намалку 30 минути вежби.

Со правилни вежби од половина час ќе си помогнат во намалување на ризикот од болести поврзани со грбот, односно рбетот, но и од ризици по здравјето поради преку умереното седење пред биро.

Овие податоци се напишани во последното австралиско истражување.

Истражувачите од Сиднеј заклучиле дека луѓе кои се во седечка положба повеќе од шест часа, без да станат да се раздвижат се посклони кон смртни болести, отколку оние лица кои вежбат најмалку еден час во текот на денот.

Истражувањето опфатило над 150 000 луѓе, на околу 45 годишна возраст и траело 9 години.

Анализите од проектот покажале дека луѓето кои седат пред биро и работат непрестано со  најмалку 6 часа работа се со поголем ризик од заболување на повеќе болести: крвен притисок, кардиваскуларни болести, па дури и депресија.

Научниците утврдиле дека на овој тип работници им е потребна физичка активност од најмалку 30 минути дневно во текот на денот. Макар тоа да биде и пешачење  во времетраење од половина час.


Фото - Small Business Trends

Можеби ќе ве интересира

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

ЗА НЕГО НЕМА ЛЕК, САМО ТЕРАПИЈА: Како да препознаете дека имате дијабетес

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Наша репортажа: Неколку работи за авантуристите и оние кои очекуваат повеќе од Санторини (II дел)

Скопје е загаден од луѓе: Искрен муабет со Биба Додева 13 Ноември, 2019

Скопје е загаден од луѓе: Искрен муабет со Биба Додева 13 Ноември, 2019

(ФОТО) Првата дама впечатлива во Кенија: Розова боја за сензуална романтичност

(ФОТО) Првата дама впечатлива во Кенија: Розова боја за сензуална романтичност

Храбрите жени гордо го носат светот во своите гради: Интервју со трите главни актерки од „Врба“, Камка, Сара и Наталија

Храбрите жени гордо го носат светот во своите гради: Интервју со трите главни актерки од „Врба“, Камка, Сара и Наталија

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Мојата симпатија е поубава од твојата!

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Хрватите најмногу очекуваат, најмалку Македонците: Задоволни со 565 евра плата

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни

Новинарката Билјана Секуловска со необично хоби: Предметите ги сликам за да не бидат депресивни